ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Τρόικα και Εκλογές στο επίκεντρο

13:31 - 24 Ιαν 2014 | Πολιτική
Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Τρόικα και Εκλογές στο επίκεντρο
Το γόρδιο δεσμό της έναρξης της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα προσπαθήσουν να λύσουν το απόγευμα της Παρασκευής, κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Eurogrouo ότι η έλευση των δανειστών παραμένει άγνωστη, αλλά και οι διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν υλοποίηση σειρά πραγμάτων που παραμένουν ακόμα στα χαρτιά από το πρόγραμμα, έχουν δημιουργήσει για άλλη μια φορά ένα βαρύ κλίμα, που στο φόντο των εκλογών και των κακών για τη δικομματική κυβέρνηση δημοσκοπήσεων, γίνεται ακόμη βαρύτερο.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και πάλι για μια  πολιτική «λύση» στο Eurogroup της Δευτέρας όπου σύμφωνα με την προσωρινή «ατζέντα» η Ελλάδα θα είναι το δεύτερο θέμα της συνάντησης με αντικείμενο όχι συμφωνία αλλά την αποτίμηση της κατάστασης.

Σουρνάρας: Δε ζητά η τρόικα μέτρα

Έτσι , ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής σημείωσε ότι η τρόικα δεν ζητεί νέα μέτρα,  ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος».
Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ωστόσο υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Πάντως ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, που σημαίνει νέα μικρή καθυστέρηση στην άφιξή της. Υπενθυμίζεται πως οι ελεγκτές επρόκειτο να έρθουν στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Τα συν και τα πλην της απόφασης του ΣτΕ και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας

Στη σημερινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πώς θα γίνει η διαχείριση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους, αλλά της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) (όπου μετέχει το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), για τις ομαδικές απολύσεις. Αναμφισβήτητα οι αποφάσεις αυτές διαμορφώνουν ένα ανάχωμα έναντι απαιτήσεων, όμως δημιουργούν ανάγκες άλλες για ανεύρεση ισοδύναμων μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά το ΣτΕ.
Επίσης οι κκ Σαμαράς – Βενιζέλος αναμένεται να συζητήσουν τις εξελίξεις στην εγχώρια τρομοκρατία, αλλά και τις εσχάτως προκύψασες εσωτερικές τριβές, που δημιουργούν ζητήματα εν όψει και δημοτικών εκλογών, που αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για τα δύο κόμματα. Ενδεικτικά η κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, δημιουργεί προβλήματα για τη γρήγορη αποσαφήνιση της υποψηφιότητας της Ν.Δ. στο δήμο Αθηναίων, ενώ και η στοχοποίηση από το ΠΑΣΟΚ του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, όπου και ζήτησε την πλήρη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την ανθρώπινη τραγωδία δημιουργεί θέματα…
Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε τόσο στο Παρίσι, όσο κυρίως στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανικό παράγοντα. Συζητήσεις που περιελάμβαναν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ακόμη και την εκφρασμένη θέση πέραν του Ατλαντικού για την αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 24 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.