ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Όλα είναι υπό έλεγχο"

07:50 - 25 Ιαν 2014 | Πολιτική
"Όλα είναι υπό έλεγχο"
Με σειρά δύσκολων θεμάτων που εγείρουν προσκόμματα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ασχολήθηκαν κατά τη συνάντηση τους στο Μαξίμου οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε ότι "όλα είναι υπό έλεγχο".

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Όλι Ρεν, ο οποίος παρέπεμψε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος και για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 29015-16 το προσεχές καλοκαίρι, είπε πως "εμείς θεωρούμε ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat μπορεί να ανοίξει η συζήτηση αυτή. Αυτό είναι θέμα που θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις".

Κατά την έξοδο του από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για το που βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις. Θα αποστείλουμε αύριο τις προτάσεις που υπολείπονται".

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι διαρθρωτικές αλλαγές και θέματα τρέχοντος ενδιαφέροντος (απόδραση Ξηρού, κ.λπ).

Η αναβολή στην επιστροφή της τρόικας έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στο Μαξίμου που βλέπει να επηρεάζεται ο σχεδιασμός του ενόψει της κάλπης του Μαΐου, ενώ το οικονομικό επιτελείο αναζητεί ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα καλύψουν το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για το μισθολογικό καθεστώς των ένστολων.

Η λήψη ισοδύναμων φέρεται να θεωρείται επιβεβλημένη από τους δανειστές, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να σημειώνουν ότι προκύπτει ένα πρόσθετο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 500 εκ. ευρώ.

Οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ

Σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, επισημαίνουν σε επιτολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη οι δανειστές.

Σύμφωνα με την επιστολή, η τρόικα αναφέρεται σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων "με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις" και επισημαίνει τα σημαντικά οφέλη για την οικονομία που θα είχε η εφαρμογή των προτάσεων.

Κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι η δυνατότητα του υπ. Ανάπτυξης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ σε τομείς της αγοράς, όπως η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, η απελευθέρωση για το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

"Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν πλέον εξαλειφθεί"

Πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ προβλέπεται να υπάρξει το 2013 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό πέρυσι, "τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, να έχουν πλέον εξαλειφθεί".

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τα στοιχεία για το ισοζύγιο που δημοσιοποίησε η ΤτΕ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.