ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς-Πούτιν: Σπάει ο πάγος;

13:24 - 28 Ιαν 2014 | Πολιτική
Σαμαράς-Πούτιν: Σπάει ο πάγος;
Την «επανεκκίνηση» των ελληνορωσικών σχέσεων αλλά και τη συνολικότερη ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας σηματοδοτεί η απογευματινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ε.Ε με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος πριν την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε.-Ρωσίας, έχει ιδιαίτερη σημασία μια και οι σχέσεις των δύο κρατών είχαν στην κυριολεξία «παγώσει» μετά το ναυάγιο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Σαμαράς έχει συναντηθεί με τον Βλαμιντίρ Πούτιν πριν από δύο χρόνια, όταν ακόμα ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις ενώ στο επίκεντρο αναμφίβολα θα βρεθούν τα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας. Μάλιστα, ο κ.Σαμαράς θα θέσει εκ νέου το θέμα της μείωσης της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται στις συζητήσεις να κυριαρχήσει και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δεδομένου ότι ρωσικά συμφέροντα έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, τους σιδηρόδρομους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.


Υπενθυμίζεται πως το περασμένο καλοκαίρι ο κ.Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα προβληματική χώρα για επενδύσεις, δηλώσεις που είχαν δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο κρατών.
Ένα ακόμα ζήτημα θα είναι οι σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία με την κρίση στην Ουκρανία να περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία.
Ο κ. Σαμαράς αναμένεται επίσης να επιδώσει στον Πούτιν την πρόσκληση του Κάρολου Παπούλια να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα.
Επόμενες κινήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα και το Ισραήλ, στο πλαίσιο σύσφιγξης των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβιβ, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει πολύ καλή εικόνα για τον Πρωθυπουργό που μίλησε χθες για το Ολοκαύτωμα στις Βρυξέλλες, κυρίως για τον τρόπο που κινήθηκε και κινείται η κυβέρνησή του έναντι της Χρυσής Αυγής.
Επίσης, προγραμματίζεται συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην καρδιά της Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 28 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.