ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μεγάλος εχθρός της πολιτικής είναι ο λαϊκισμός

17:39 - 25 Οκτ 2006 | Πολιτική
Ο λαϊκισμός είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ των ελλήνων γενικά, αλλά κάποιοι τομείς και κλάδοι διακρίνονται για τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές επιδόσεις τους.

Τέτοιοι κλάδοι είναι οι πολιτικοί και ακόμη περισσότερο οι δημοσιογράφοι και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο λαϊκίζουν, τόσα περισσότερα «εισιτήρια» κόβουν, με την έννοια της θεαματικότητας, της ακροαματικότητας και της αναγνωσιμότητας. Αν και η σχέση των ελλήνων με τις εφημερίδες και γενικά με την ανάγνωση πλησιάζει τα όρια της ανυπαρξίας…Η διαφορά είναι ότι οι πολιτικοί που λαϊκίζουν –και είναι δυστυχώς οι περισσότεροι όταν μιλούν δημόσια- υπόκεινται σε κριτική, ενώ οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ είναι υπεράνω αυτής και επομένως ασύδοτοι, γεγονός που τους επιτρέπει να μην έχουν όρια.

Το χειρότερο είναι βέβαια ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ απευθύνονται σε ένα κοινό που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι εύπιστο, όταν αυτό το βολεύει, δύσπιστο και καχύποπτο, όταν επίσης βολεύεται, ακαλλιέργητο και απαίδευτο, που έχει μάθει να μην σκέπτεται, ή να σκέπτεται χωρίς λογική και εν πολλοίς διεφθαρμένο στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Μία από τις βασικές επιθυμίες αυτού του κοινού είναι «να πεθάνει το γαϊδούρι του γείτονα» και αυτή την σχεδόν γενετήσια επιθυμία του την μετατρέπει σε φθόνο. Οπότε είναι πολύ εύκολο και να στραφεί εναντίον ατόμων ή ομάδων που ευνοούνται ή νομίζει ότι ευνοούνται. Όχι βέβαια στο όνομα της δικαιοσύνης, αλλά γιατί θα ήθελε να βρισκόταν στη θέση του. Από αγνό φθόνο δηλαδή. Πολύ συχνά ο φθόνος αυτός εκφράζεται αρνητικά, με την έννοια ότι πολλοί νοιώθουν ευχαρίστηση έως και ηδονή παρακολουθώντας τα βάσανα που τραβάει κάποιος τρίτος και το φαινόμενο αυτό βρίσκει την δικαίωση του στη μανία με την οποία παρακολουθούνται τα άθλια realityshows.

Στην άνθιση του λαϊκισμού οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό κα η απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα. Εχουν συνεισφέρει και αυτοί όσο μπορούν στην προσπάθεια απαξίωσής τους και ως άτομα και ως κόμματα με την συμπεριφορά τους, το ξεκατίνιασμά τους, την ξύλινη γλώσσα τους, την μπουρδολογία τους, τους μηχανισμούς τους,τα ψεύδη τους, τις ίντριγκες, την χρησιμοποίηση των αξιωμάτων τους προς ίδιον όφελος και ένα σωρό άλλες «αδυναμίες». Από την άλλη πλευρά όμως, ο πολιτικός κόσμος είναι γενικώς θύμα του γενικότερου λαϊκισμού που συχνότατα τρέφεται από τον λαϊκισμό των μήντια. Στην Ελλάδα πάντα φταίνε οι πολιτικοί και για κάθε τι και ποτέ το νοήμον κοινό. Κλέφτες είναιμόνον οι πολιτικοί και κανείς άλλος. Η ανικανότητα είναι αποκλειστικό γνώρισμα των πολιτικών, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία ξεχειλίζει από ικανότητα και δεξιότητες. Η αποκλειστική απασχόληση των πολιτικών είναι να βρίσκουν τρόπους να βολέψουν τον εαυτό τους και τους δικούς τους, ενώ σε όλους τους υπολοίπους περισσεύει η συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης…

Ε, λοιπόν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο ελληνικός λαός έχει και τις δικές του ευθύνεςγια το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής ζωής στην χώρα, όπως και για τα κόμματα, τον κρατικό μηχανισμό, τους δήμους και τις νομαρχίες. Ο ελληνικός λαός τρέχει και σταυροδοτεί τους ηθοποιούς, τους αθλητές και τα τηλεοπτικά πρόσωπα, κάθε φορά που βάζουν υποψηφιότητα και εκείνος πάλι είναι που μετατρέπει τους Ψωμιάδηδες σε πολιτικά μεγέθη. Ακόμη χειρότερα, ο ελληνικός λαός, πάντα με την καθοδήγηση των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, είναι έτοιμος να υιοθετήσει κάθε κακόβουλη φήμη και δώσει υπόσταση σε κάθε λασπολογία σε βάρος πολιτικών, αλλά ο ίδιος είναι που τρέχει να ζητήσει ρουσφέτια, τις περισσότερες φορές εντελώς παράνομα, από τους ίδιους.

Εκείνο που λίγοι αντιλαμβάνονται είναι ότι τα πάντα στη ζωή και στην καθημερινότητα έχουν σχέση με την πολιτική, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση σε ένα κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος και μαζί μ΄ αυτόν τα προβλήματα και επομένως και οι λύσεις τους. Ελάχιστοι επίσης καταλαβαίνουν ότι η ύπαρξη και η λειτουργία των πολιτικών και των κομμάτων είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία, που με τη σειρά της είναι το καλύτερο πολίτευμα που έχουμε , ακόμη και τώρα που υπονομεύεται από τα ΜΜΕ και κυρίως από την τηλεόραση. Γιαυτό και είναι λαϊκισμός να θέλουμε τους βουλευτές κακοπληρωμένους, σχεδόν πένητες. Να τροφοδοτείται δηλαδή ένα κύμα δήθεν αγανάκτησης κά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.