ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Ανάπτυξης: Αποφασισμένο για αλλαγές σε γάλα και ΜΗΣΥΦΑ

12:34 - 30 Ιαν 2014 | Πολιτική
Εμμένει το υπουργείο Ανάπτυξης το θέμα των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ, με έμφαση στο γάλα και τα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς εκτιμά ότι εκεί θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό η αξιολόγηση από τους δανειστές.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΑΑΝ επιμένει στην απαλοιφή του όρου «φρέσκο» και στην δυνατότητα πώλησης στα ράφια των σούπερ μάρκετ γάλακτος με σήμανση «ημέρας» ανάλογα με την μέθοδο παστερίωσης.
 
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριζαν ότι «αν συμβιβαστούμε με την κακή μας μοίρα και δεχθούμε ότι έχουμε το ακριβότερο γάλα, τότε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε και με την τιμή του. Να συμφωνήσουμε ότι θα έχουμε κατά 34% ακριβότερο γάλα και να κάνουμε και ένα κίνημα, υπέρ της ακρίβειας». Αφήνοντας αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν παρουσιάζει αντιπροτάσεις.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, απαντώντας στα επιχειρήματα περί προστασίας των αγελαδοτρόφων, όσο βρίσκεται σε ισχύ η παρούσα νομοθεσία το 2009 ο αριθμός των αγελαδοτρόφων ήταν 5.100 και το 2013 μειώθηκε στις 3.000. Επιπλέον, τονίζουν ότι με το υφιστάμενο καθεστώς η Ελλάδα δεν καλύπτει την ποσόστωση παραγωγής που έχει καθορίζει η Ε.Ε. έχοντας παραγωγή στους 600.000 χιλιάδες τόνους, από 1 εκατομ. που είναι το σχετικό όριο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε την 2η υψηλότερη τιμή στο αγελαδινού άλλα και ενώ αυξάνεται η διεθνής ζήτηση του γάλακτος.
 
Ακόμη σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως Πορτογαλία και Ισπανία, όπου το καθεστώς το καθεστώς κατηγοριοποίησης του γάλακτος είναι ελεύθερο, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,80€ ανά λίτρο, ενώ στην Ελλάδα έφθασε να πωλείται στα 1,28€ ανά λίτρο.
 
Ανοιχτό παραμένει και το καυτό μέτωπο των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας με στόχο να βρεθεί μία λύση που θα περάσει από την Τρόικα και θα περιορίσει τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.
 
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης «δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά υπάρχει και ο άγνωστος Χ, δηλαδή, η Τρόικα. Υπάρχουν πρακτικές σε άλλες χώρες της ΕΕ που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Σε συνάντηση που είχαμε χθες με τον υπουργό Υγείας, δεν καταλάβαμε ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να μείνει άλυτο», ενώ οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης ενοχλήθηκε από την φρασεολογία των φαρμακοποιών».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.