ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίωξη για ξέπλυμα στη διευθύντρια του ανοσολογικού στο Ιπποκράτειο

09:32 - 05 Φεβ 2014 | Πολιτική
Μισθοί που έμεναν “παγωμένοι” επί χρόνια, ύψους περίπου 600.000 ευρώ, και αγορές ακινήτων 1,2 εκατομμυρίου ευρώ βρέθηκαν στο “στόχαστρο” του εισαγγελέα διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου για την υπόθεση των υπεραγορών στο ανοσολογικό τμήμα του “Ιπποκράτειου” νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της 61χρονης πρώην διευθύντριας αλλά και του συζύγου της για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια. 

Το πόρισμα που υποβλήθηκε από το ΣΔΟΕ ήταν αποκαλυπτικό για την περιουσία της πρώην διευθύντριας, σε βάρος της οποίας ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, καθώς κατηγορείται ότι από το 2007 έως το 2012 ζημίωσε το δημόσιο με ποσό που φτάνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ από τις αγορές αντιδραστηρίων που δεν χρειάζονταν στο ανοσολογικό τμήμα.
 
Οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών στην έρευνα που έκαναν για τα περιουσιακά στοιχεία της κατέληξαν ότι η ίδια και ο σύζυγός της για όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν άγγιξαν τους λογαριασμούς των μισθών τους, η πρώτη από το νοσοκομείο και ο δεύτερος ως εκπαιδευτικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, ο κ. Δημόπουλος παρήγγειλε στον αναπληρωτή εισαγγελέα διαφθοράς Λάμπρο Τσόγκα ν’ ασκήσει δίωξη σε βάρος τους, όπως και να ζητήσει φορολογικό έλεγχο για τους λογαριασμούς των άμεσων συγγενών τους. 

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στο πόρισμα του ΣΔΟΕ τονίζεται ότι για την πρώην διευθύντρια του ανοσολογικού προκύπτει μία διαφορά στους λογαριασμούς της, σε σύγκριση με τα εισοδήματα ύψους 250.000 ευρώ, ενώ για τον σύζυγό της το άνοιγμα φτάνει τις 360.000 ευρώ. Ακόμη στο ίδιο χρονικό διάστημα 2007 - 2012 παρατηρήθηκαν αγορές ακινήτων από την πλευρά του ζευγαριού ύψους 1,2 εκατομμυρίου ευρώ. 

Στο πόρισμα ακόμη σημειώνεται πως το πλήθος των συναλλαγών στους λογαριασμούς, που είχαν είτε ατομικά είτε ως κοινούς το ζευγάρι, έκανε κυρίως ο σύζυγος της πρώην διευθύντριας. Στο ανοσολογικό τμήμα του νοσοκομείου αποκαλύφτηκε ότι η 61χρονη προχωρούσε σε παραγγελίες για αγορά αντιδραστηρίων, σε αριθμό 20πλάσιο από τις ανάγκες του εργαστηρίου και των εξετάσεων που εκτελούνταν σ’ αυτό, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της.
 
Η έρευνα που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2012 συνοδεύτηκε από έφοδο των αστυνομικών του τμήματος περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας, οι αστυνομικοί του οποίου κατέσχεσαν όλα τα παραστατικά που βρήκαν. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και βρίσκεται στον ανακριτή, η γιατρός παρουσιάζεται ότι υπέγραφε τις παραγγελίες για τις υπεραγορές σε σύγκριση με τον αριθμό των εξετάσεων που γίνονταν στο τμήμα. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια είναι από τα ακριβότερα στην αγορά, επειδή χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες εξετάσεις που αφορούν ασθένειες όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών. 

Στην προανακριτική της απολογία στην αστυνομία, η γιατρός ισχυρίστηκε πως τα αντιδραστήρια που περίσσεψαν πετάχτηκαν στα σκουπίδια και αρνήθηκε ότι η ίδια ήταν υπεύθυνη για τις πρωτοφανείς σε μέγεθος παραγγελίες. Από την έρευνα όμως αποκαλύφτηκε και το σκανδαλώδες, υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας να απασχολείται… μέσα στο εργαστήριο του δημόσιου νοσοκομείου επί χρόνια και να πληρώνεται από την εταιρεία του, που ήταν η βασική προμηθεύτρια αντιδραστηρίων. 

Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και όταν ο υπάλληλος απολύθηκε από την εταιρεία, εξακολουθούσε να κάνει αιμοληψίες από ασθενείς στο “Ιπποκράτειο” και για την κάλυψή του κατηγορείται η διευθύντρια. Άλλωστε, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη τόσο σε βάρος του όσο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:50 - 05 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.