ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς-Αναστασιάδης: Εκκίνηση δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και στο βάθος δημοψήφισμα

12:44 - 07 Φεβ 2014 | Πολιτική
Σαμαράς-Αναστασιάδης: Εκκίνηση δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και στο βάθος δημοψήφισμα
«Τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επανέλαβε ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις παραμέτρους στις οποίες πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για κοινή πορεία με την ελληνική κυβέρνηση και εκτίμηση ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει και τις προοπτικές της εθνικής συνεννόησης.

Αντ. Σαμαράς: Στηρίζουμε την Κύπρο

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το Κυπριακό ως κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας μας στις κυπριακές προσπάθειες, ενώ μίλησε επίσης για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την κυβέρνηση της Κύπρου, με κοινό στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας κοινής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας σχετικά με το Κυπριακό.
Δεσμεύθηκε ακόμη ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο και κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Αναστασιάδη είπε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι ο κύπριος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφες ότι κατι τέτοιο προϋποθέτει  συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα κάτσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε μια τελική λύση, σημείωσε και κάλεσε τις δύο πλευρές να αντλήσουν διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουν τις προϋποθέσεις μιας ευρύτατης εθνικής συναίνεσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.