ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόκριμα αλλαγών στον εκλογικό νόμο οι ανατροπές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών;

13:05 - 10 Φεβ 2014 | Πολιτική
Το θέμα της πιο ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία εκλογής βουλευτών ετέθη στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Προπύλαια την προηγούμενη εβδομάδα, λίγο πριν σκάσει η «βόμβα» για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιφανείς συνταγματολόγοι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, όπως ο Αντ. Μακρυδημήτρης, ο Κ. Χρυσόγονος, ο Γ. Κατρούγκαλος, ο Β. Τζέμος επεσήμαναν την ανάγκη ο πολίτης να αισθανθεί ότι μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μάλιστα τονίστηκε ότι η διαδικασία του σταυρού προτίμησης παρά το γεγονός, ότι συντηρεί το πελατειακό κράτος, αποτελεί δημοκρατική επιλογή. Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε ότι η λίστα μόνο συνδυασμένη με την αυστηρά θεσμισμένη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων μπορεί να βοηθήσει την εμπέδωση όρων δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθηγητής Αντ. Μακρυδημήτρης, λίγο πριν τις ανακοινώσεις για τις ευρωεκλογές, τάχθηκε υπέρ αλλαγής του εκλογικού νόμου με περιφέρειες των 5-7 εδρών, με αύξηση των βουλευτών επικρατείας, με δυνατότητα, όμως, ανατροπής της λίστας με σταυροδοσία.
Στο πλαίσιο των αλλαγών για τις ευρωεκλογές η όλη συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αναμφίβολα ανοίγει το μείζον θέμα αλλαγής στη «μηχανική» του πολιτικού συστήματος με ανατροπές στον εκλογικό νόμο αλλά και εκκίνηση της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κι απ΄ ότι φαίνεται στα σημεία αυτά ο προβληματισμός είναι διακομματικός….
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.