ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιοδοξία για «συμφωνία με την τρόικα πριν το Eurogroup»

07:40 - 23 Φεβ 2014 | Πολιτική
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών εν όψει της έλευσης της τρόικας την Κυριακή στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να τρέξει με αιχμή τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τις 10 Μαρτίου προκειμένου να την παρουσιάσει στο Eurogroup και να ξεκινήσει η διαδικασία αποταμίευσης της δόσης τον Απρίλιο καθώς κάποια ομόλογα λήγουν τον Μάιο και φυσικά να τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η πολιτική συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Βενιζέλος: Οι εταίροι πρέπει να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε 

Βενιζέλος: Θα επιτευχθεί συμφωνία

Μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών».
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης.
Επίσης, είπε, ότι «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρέν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα».
Τώρα, σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται. «Τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα

Στουρνάρας: Λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:48 - 23 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.