ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Εξωτερικών: Για πρώτη φορά Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής περνάει το κατώφλι

12:29 - 27 Φεβ 2014 | Πολιτική
Μια κίνηση που από πολλούς εκτιμάται ότι ανοίγει την πόρτα μιας έμμεσης αναγνώρισης του Ψευδοκράτους αναμένεται να γίνει το μεσημέρι με τη συνάντηση που θα έχει τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη.
Αν και ο τουρκοκύπριος αξιωματούχος έρχεται με τουρκικό διπλωματικό διαβατήριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει ένας τετραμερής διάλογος που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα για το Κυπριακό.
 
Παράλληλα με τον κ. Οζερσάι (ο οποίος θα συνοδεύεται από τον «διευθυντή πολιτικών υποθέσεων» του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Γκιουνές Ονάρ και τον Γκιουλφέμ Βεζίρογλου Σεβγκιλί) θα βρίσκεται στην Άγκυρα ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κ. Αν. Μαυρογιάννης (που θα συνοδεύεται από τον νομικό κ. Π. Πολυβίου). Εκεί θα συναντηθεί με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου.
 
Είναι επίσης προφανές ότι η Αθήνα και ειδικά το Μαξίμου φέρεται προβληματισμένο για μια διαδικασία που δημιουργεί όρους ντε φάκτο αναγνώρισης των Κατεχομένων. Ωστόσο για να μη δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στους Αμερικανούς η Αθήνα αναμένεται να μετάσχει στην όλη συζήτηση αναδεικνύοντας τη βούλησή της για λύση του Κυπριακού, παραχωρώντας πάντα τον πρώτο λόγο στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να είναι ανοικτή με την Ελληνική πλευρά να θέτει τα θέματα της ασφάλειας και των εποίκων, αλλά και των ωφελημάτων που θα προκύψουν από μια «Ευρωπαϊκή» λύση.
Κυβερνητική κρίση στη Λευκωσία

Στο μεταξύ η Κεντρική Επιτροπή του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) της Κύπρου, σε ευρεία ολομέλεια, ενέκρινε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

Ανέδειξε όμως και το διχασμό του κόμματος, όπου ως γνωστόν ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος με τον αναπληρωτή πρόεδρο Μάρκο Κυπριανού, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση για το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού.  

Αφορμή ήταν οι διαφωνίες του κόμματος και του ηγέτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, στους χειρισμούς Αναστασιάδη και στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, με βάση το οποίο ξεκινά ο διάλογος των δύο πλευρών.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, είχε υπερψηφίσει την πρόταση Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22, κατά 15 και καταγράφηκαν 2 αποχές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφραζε την εκτίμηση ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ», για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι η απόφαση -την οποία, από την ημέρα αλλαγής στην κορυφή του ΔΗΚΟ, πολλοί προεξοφλούσαν- αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Λευκωσία και αναμένονται, μέσα στην Πέμπτη, αλυσιδωτές εξελίξεις καθώς εκκρεμεί πλέον η απόφαση των τεσσάρων υπουργών του κόμματος και των τριών προέδρων διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι καλούνται να παραιτηθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.