ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το "καλημέρα" βουλευτής πήρε 10.000 δάνειο... πριν καν καταθέσει την πρώτη ερώτηση

12:53 - 17 Μαρ 2014 | Πολιτική
Ενώ οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες δανεισμού προς τους πολίτες, βουλευτής της Κεντρικής Ελλάδας ζήτησε και πήρε από το ταμείο Αλληλοβοήθειας της Βουλής 10.000 ευρώ άτοκα, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 - πριν μάλιστα κάνει την πρώτη του ερώτηση ή συμμετέχει σε επιτροπή του Κοινοβουλίου.



Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, προσθέτοντας ότι στο ταμείο αυτό που δίνει άτοκα δάνεια ως 15.000 ευρώ (οι δόσεις κρατούνται από τη βουλευτική αποζημιώση) έχουν καταφύγει συνολικά πάνω από εκατό βουλευτές (60 με το "καλημέρα" της έναρξης της κοινοβουλευτικής τους θητείας).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κρίση οδήγησε πολλούς βουλευτές να... βγάζουν από τη μύγα ξύγκι, όσον αφορά τα διάφορα προνόμια που απολαμβάνουν. 


Για παράδειγμα, βουλευτές που δεν χρησιμοποιούν τα αεροπορικά εισιτήρια που τους παρέχει η Βουλή (τέσσερα μετ΄ επιστροφής τον μήνα για τις περιφέρειές τους) ζήτησαν να τους πληρώνει η Βουλή το κόστος των διοδίων (τα αυτοκίνητα είναι επίσης μισθωμένα από τη Βουλή) και ήδη 38 βουλευτές, έχουν ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα. 

Ένα άλλο μέτρο, που ζήτησαν βουλευτές και έγινε δεκτό, είναι κάποιες μετακινήσεις τους κάθε χρόνο που θα γίνονται με πλοίο (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) να πληρώνονται από τη Βουλή, όταν φυσικά δεν χρησιμοποιούν το αεροπλάνο. Και αυτό γιατί κατεβάζουν στα νησιά το αυτοκίνητό τους, ώστε να γίνονται πιο εύκολες οι μετακινήσεις. 

Επίσης "πέρασε" με απόφαση της Βουλής η πληρωμή σε μετρητά του πλαφόν για τα κινητά τηλέφωνα για όσους βουλευτές δεν τα χρησιμοποιούν. Υπάρχουν βουλευτές που δεν χρησιμοποιούν τα κινητά τους, ενώ αντίστοιχα κάνουν μεγάλη χρήση των σταθερών γραμμών που τους έχει παραχωρήσει η Βουλή. 

Τα 150 ευρώ τον μήνα που δικαιούνται για τα κινητά τους τα παίρνουν στο χέρι προκειμένου να καλύψουν τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς των σταθερών.


Η σχετική απόφαση ελήφθη πριν από περίπου έναν μήνα και μέχρι σήμερα πέντε βουλευτές έχουν κάνει χρήση. 

Επιπλέον, τέσσερις από εκείνους που αρνήθηκαν μετά τις εκλογές να πάρουν αυτοκίνητο από τη Βουλή, άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να τους παραχωρηθεί ένα από τα διαθέσιμα οχήματα, ωστόσο μόνο δύο (κατά προτεραιότητα) από τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και άλλα δύο εκκρεμούν. 

Τέλος, το άρθρο σημειώνει πως περίοπτη θέση κατέχει το αφορολόγητο των βουλευτικών αποζημιώσεων που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 65-70%.

 

Πηγή: Έθνος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.