ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φέτα Ουινσκόσιν και παρμεζάνα Κολοράντο;

08:44 - 19 Μαρ 2014 | Πολιτική
Φέτα Ουινσκόσιν και παρμεζάνα Κολοράντο;
Ανάβουν τα αίματα ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ -για τους όρους του μεταξύ τους εμπορίου- με την πρώτη να διαπραγματεύεται την κατάργηση όρων στα τρόφιμα που διακινούνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

 Ορους που σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ευρώπης συνδέονται με ολόκληρα κράτη, με χαρακτηρηστικότερα παραδείγματα την φέτα που ανήκει στην Ελλάδα και την παρμεζάνα που προέρχεται από την Πάρμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σκοπεύει να θέσει επί τάπητος ολόκληρη λίστα τροφίμων απαιτώντας από την αμερικανική ηγεσία να αποσύρει πάνω από τις συσκευασίες των τροφίμων της όρους που συνδέονται με την ποιότητα και την αυθεντικότητα ενός τόπου.

 

Εκτός από τη φέτα και την παρμεζάνα στην ευρωπαϊκή λίστα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό γιαούρτι, τα πορτοκάλια Βαλέντσια και το προσούτο.

 

Ειδικά για την φέτα τονίζεται ότι η παραγωγή της συνδέεται τόσο στενά με την Ελλάδα ώστε αυτή να αποτελεί ένα προϊόν συνδεδεμένο με την ίδια την χώρα. Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να δεσμευθούν για την άρση όλων των εμπορικών δασμών στην επικείμενη διμερή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου.


Οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται ιδιαίτερα σκληρές με την αμερικανική πλευρά να μην σκοπεύει να κάνει πίσω, να αποσύρει δηλαδή ονομασίες καθώς οι αντιδράσεις με τις αμερικανικές εταιρείες γαλακτοβιομηχανίες αναμένονται σφοδρές, καθώς μιλάμε για μία αγορά που φθάνει τα 4 δισ. δολ.

 

Ελληνες τυροκόμοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ζητήσει τη συνδρομή αντίστοιχων μονάδων από την Ευρώπη προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην κατοχύρωση των σημάτων που τους ενδιαφέρουν στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων που εδρεύει στη Μαδρίτη.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:20 - 19 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.