ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινδυνεύει η "καρδάρα" της κυβέρνησης με το... γάλα: Η αυστηρή παρέμβαση Σαμαρά, το μήνυμα Βενιζέλου, οι αντάρτες "γάλακτος" και ο "αντικομμουνισμός" του κ. Μπαλτάκου- Τετάρτη ή Πέμπτη σ’ ένα νομοσχέδιο η συμφωνία με την τρόικα

19:26 - 21 Μαρ 2014 | Πολιτική
Κινδυνεύει η "καρδάρα" της κυβέρνησης με το... γάλα: Η αυστηρή παρέμβαση Σαμαρά, το μήνυμα Βενιζέλου, οι αντάρτες "γάλακτος" και ο "αντικομμουνισμός" του κ. Μπαλτάκου- Τετάρτη ή Πέμπτη σ’ ένα νομοσχέδιο η συμφωνία με την τρόικα
Να βάλουν "πάγο" στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που σηκώνουν παντιέρα για το θέμα του γάλακτος επιχειρούν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να τεθεί σε δοκιμασία η κυβερνητική πλειοψηφία... Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με την τρόικα, θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή ( Τετάρτη ή Πέμπτη), όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν επιφυλάξεις για τη συμφωνία, ενώ το νέο ενδοκυβερνητικό "πρόβλημα", ακούει στο όνομα Τ. Μπαλτάκος...

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία με την τρόικα για το γάλα. "Είναι κρίμα όταν η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες", είπε χαρακτηριστικά. "Το θεωρώ άδικο και στενόχωρο για τον κόσμο να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες. Προχωράμε. Όλα θα γίνουν κανονικά, όπως πρέπει", συμπλήρωσε. Εμείς προχωράμε κανονικά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

samara210314

Νερό στο "κρασί" του, ή μάλλον στο.. γάλα του, φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το θέμα με το γάλα θα το χειριστούμε, αν χρειαστεί θα κάνουμε βελτιώσεις θα τις κάνουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε πάντως ότι "δεν θα παίξουμε τη σωτηρία της χώρας για το θέμα, το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας".

 

Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μαξίμου η στάση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν έντονα στις συμφωνηθείσες με την τρόικα αλλαγές για το γάλα, δοκιμάζοντας την κυβερνητική συνοχή.

 

Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση του γγ. της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Παναγιώτη Μπαλτάκου, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος εμμένει στη διαφωνία του για τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το γάλα.

 

"Κάποιος που διαβάζει την ανακοίνωσή μου, δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι μπορεί να ψηφίσω τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα", δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοσταθμό Βήμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. "Εγώ θα καταψηφίσω το συγκεκριμένο θέμα. Είμαι ξεκάθαρος και θα είναι και άλλοι βουλευτές. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και πήρα αυτές τις θέσεις για το γάλα. Το 90% της ανακοίνωσης είναι η ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα ότι η τελευταία "κόκκινη γραμμή" του στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι η διάταξη για το γάλα. Κάποιος πρέπει να έρθει λοιπόν και να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι αυτή η διάταξη είναι προς μια θετική κατεύθυνση και ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα", τόνισε ο βουλευτής.

 

"Η διάταξη δεν θα περάσει, εγώ δεν θα την ψηφίσω", είπε ο Νίκος Σηφουνάκης σε ομιλία του με δημοσιογράφους, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά. 

vouli210314

"Θα καταψηφίσω τη διάταξη με το γάλα" επιμένει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής. «Το κεφάλι μου το παίζω κορώνα - γράμματα συνειδητά γιατί δεν θέλω να είμαι βουλευτής - μαριονέτα. δεν φοβάμαι διαγραφή, ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται", δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Κασσής. "Υπάρχει απόφαση της ΚΟ για να μην γίνουν αλλαγές στο γάλα και στο λάδι. Δεν έγιναν στο λάδι", πρόσθεσε.

 

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση για το γάλα άφησε μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. Είπε ότι περιμένει επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή όχι τη ρύθμιση. Τόνισε πως έχει ενημερώσει τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση, επί της οποίας θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει εάν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, απάντησε: "κομματική πειθαρχία για τις ημέρες του γάλακτος, αδιανόητο μου φαίνεται. Αν αρνηθώ να ψηφίσω φρέσκο γάλα 11 ημερών, κάνω κομματικό παράπτωμα;".

 

Τη διαφωνία του με τις αποφάσεις για το γάλα εξέφρασε την Πέμπτη μέσω του ΣΚΑΪ και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, λέγοντας ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία. 

Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο 

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα και - εκτός απροόπτου - θα ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει, για να εγκριθεί η δόση, την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων έως την 1η Απριλίου.

 

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ, παράλληλα, καθορίστηκε ότι η ειδική επιτροπή για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχοντας πλέον διασταυρωμένα στοιχεία από τους φορείς και βάση δεδομένων για τον καθορισμό των κριτηρίων. Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τρεις διακριτές ενότητες: Διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, κ.λπ.), ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγές στο φορολογικό.

 

Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει δοθεί ακόμη το κείμενο νομοσχεδίου, αλλά όπως δήλωσε στέλεχος του, «έχουμε εννιά ημέρες και είναι αρκετός ο χρόνος για να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα». Μάλιστα, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή από το γάλα». Ενώ, για το θέμα των τραπεζών, ανέφερε πως «περιμένουμε το κείμενο και θα δούμε». Σημειώνεται, ότι στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν, από το ΠΑΣΟΚ, οι Φίλιππος Σαχινίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Και θέμα Μπαλτάκου...

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για το θέμα που δημιουργήθηκε την Πέμπτη με την τροπολογία για το μεταναστευτικό, και την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στον υπουργό και τον υφυπουργό Εσωτερικών. "Το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την τροπολογία είναι κωμικό, το θέμα δημιουργήθηκε από ανθρώπους, που έκαναν κακούς χειρισμούς, έχουμε βρει τη σωστή διατύπωση, ο Μπαλτάκος είναι παλιό πρόβλημα, ο μεταναστευτικός κώδικας θα έλθει σύντομα στη Βουλή", επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

"Αντικομμουνιστής" δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. "Ασφαλώς και είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω", είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τους μετανάστες, η οποία προέβλεπε απέλαση μεταναστών που ψευδώς κατήγγειλαν εις βάρος τους άσκηση βίας, ο κ. Μπαλτάκος είπε ότι η πρότασή του διασφάλιζε τα δικαιώματα των αστυνομικών και των λιμενικών, που για 4- 5 χρόνια θα έπρεπε να πληρώνουν δικηγόρους μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

 

Στο μεταξύ, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης, σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό υπογράμμισε ότι "ξαφνικά και ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Επιτροπή της Βουλής, ήρθε μια παρέμβαση από τον κ. Μπαλτάκο που άλλαξε τα πράγματα". Ερωτηθείς αν ο Τάκης Μπαλτάκος εκφράζει ακροδεξιές αντιλήψεις, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το εκτιμήσει η ΝΔ".

 

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανέφερε στον ραδιοσταθμό «Βήμα»ότι οι σχέσεις του και η συνεργασία του με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γιάννη Μιχελάκη είναι πολύ καλές και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "δεν έκανα του κεφαλιού μου, όταν μίλησα το πρωί με τον κ. Βενιζέλο. Κανένας υπουργός δεν κάνει του κεφαλιού του- αλίμονο. Έχει κάνει κάποιες συνεννοήσεις. Δεν ξέρω τι κάνει (σ.σ. ο κ. Μπαλτάκος). Ξέρω εγώ, μιλάω για μένα, ότι δεν κάνω του κεφαλιού μου και ενημερώνω τον πρόεδρό μου. Δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Μπαλτάκος".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:19 - 21 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.