ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόωρες εκλογές το 2014; - Τα σενάρια της HSBC με αφορμή τις ευρωεκλογές

14:07 - 27 Μαρ 2014 | Πολιτική
Πρόωρες εκλογές το 2014; - Τα σενάρια της HSBC με αφορμή τις ευρωεκλογές
Για άμεσες πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα με αφορμή τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, κάνει λόγο η τράπεζα HSBC.Οι επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Στη νέα της 24σέλιδη έκθεσή της "European Parliamentary Elections - Key Eurozone Events" μιλά ξεκάθαρα για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 ή το αργότερο το 2015. 

 

 

Η βρετανική τράπεζα ρίχνει, μάλιστα, το βάρος στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως οι επιδόσεις του συγκυβερνώντος κόμματος θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη μέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμά πως όσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται το ΠΑΣΟΚ, τόσο θα ενισχύεται η απήχηση (και τα ποσοστά) του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα έρθει πρώτο στις κρίσιμες Ευρωεκλογές του Μαϊου. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η αισθητή μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ θα κλονίσει την ήδη εύθραστη κυβερνητική πλειοψηφία δίνοντας την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, η HSBC θεωρεί πως τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, απρά τις δημοσκοπήσεις.

 

 

Από την άλλη, σύμφωνα με την έκθεση, ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η κυβέρνηση συνασπισμού μέχρι το 2015 είναι με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συγκεκριμένα - καθαρά επιλεγμένα - ζητήματα. 

 

 

 

Όσον αφορά, τέλος, στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η HSBC δεν αποκλείει η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί το αβέβαιο εγχώριο πολιτικό σκηνικό προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2014. "Η έκδοση ενός 5ετούς ελληνικού ομολόγου στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 δεν θα αποτελέσει έκπληξη", καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 27 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.