ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Με «ενέσεις» οικονομικής αισιοδοξίας ξορκίζει την πληγή Μπαλτάκου

00:00 - 07 Απρ 2014 | Πολιτική
Μαξίμου: Με «ενέσεις» οικονομικής αισιοδοξίας ξορκίζει την πληγή Μπαλτάκου
Στο φόντο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν και πάλι το ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει κεφάλι το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ολική αντεπίθεση αυτήν την εβδομάδα με αιχμή το success story της επιστροφής στις αγορές, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος από την υπόθεση Μπαλτάκου.
Έτσι, με αρχή τη διακαναλική συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση του πρώην Γ.Γ. της Κυβέρνησης και με νέα επίθεση πολιτική και επικοινωνιακή κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Χ.Α. προσπαθεί να κλείσει το όλο θέμα. Παράλληλα αναδεικνύοντας μια σειρά από θετικές οικονομικές ειδήσεις θα επιχειρήσει και πάλι να αναδείξει το θέμα της οικονομίας, το οποίο «φευ», μέχρι πρότινος ήταν εξοβελιστέο από τη δημόσια συζήτηση ελέω τρόικας.
Κρίσιμη έκδοση εντόκων
Κομβικό στην όλη αυτήν προσπάθεια είναι η έκδοση την προσεχή Τρίτη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε νέα μείωση του επιτοκίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους, εντούτοις μια νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης θα αποτελούσε θετική ένδειξη για το γενικότερο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η άμεση έξοδος στις αγορές.
Στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων είχε υποχωρήσει στο 3,60%, από 4% που ήταν το Φεβρουάριο και 4,1% τον Ιανουάριο. Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν στο 4,55%.
Το ύψος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%), το ποσό που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μπορεί να διαμορφωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα διατεθούν για την αναχρηματοδότησης των λήξεων των εντόκων εξάμηνης διάρκειας έκδοσης Οκτωβρίου 2013 που λήγουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι επόμενες κινήσεις
Επίσης η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ την Παρασκευή 11 Απριλίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την επικέιμενη έξοδο στις αγορές κατά τον κ. Βενιζέλο σηματοδοτεί την αρχή εξόδου από την κρίση. Επιπλέον, η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την EUROSTAT τις προσεχείς μέρες αναμένεται να αποτελέσει ένα δεύτερο κύμα θετικής δημοσιότητας, όπως και η επαναγορά από τους ιδιώτες μετόχους  από το ΤΧΣ των προνομιούχων μετοχών που έχει το Ταμείο στις συστημικές τράπεζες. Αυτά τα χρήματα, που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1,5 δισεκ., θα πάνε στην αποπληρωμή του χρέους και αναμφισβήτητα δίνουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας αλλά και μια ευκαιρία θετικής δημοσιότητας έστω κι αν βασίζεται σε μια ρύθμιση ανάσα του τελευταίου πολυνομοσχεδίου για τους ιδιώτες μετόχους των μεγάλων τραπεζών.
Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τα γεγονότα αυτά μπορούν να απολέσουν σημαντικά πολιτικά επικοινωνιακά όπλα ενόψει των εκλογών του Μαΐου, όπου όλα θα κριθούν.
Η ατζέντα του πρώιμου καλοκαιριού
Εν τω μεταξύ ήδη το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τα χαρτιά του εν όψει
·         Ανασχηματισμού της κυβέρνησης με ενδεχόμενη ανανέωση και συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου
·         Δυναμικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις τους περί τελικής λύσης όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
·         Αναζήτησης υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα “στριμώξει” την Αριστερά.
Όλα αυτά, βέβαια υπό την αίρεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που θα αποτελέσουν τον καταλύτη των όποιων εξελίξεων συνολικά σε όλο το πολτικό spectrum.
 
Γ.Α.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:36 - 07 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.