ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πασχαλιά με…πόλωση και…στο βάθος εσωκομματικά "νταούλια"

00:01 - 17 Απρ 2014 | Πολιτική
Πασχαλιά με…πόλωση και…στο βάθος εσωκομματικά "νταούλια"
Σε κλίμα έντονης πόλωσης αναμένεται να κάνουν Πάσχα οι πολίτες καθώς η επιλογή των ηγεσιών είναι να πάμε σε ακραία αντιπαράθεση ένεκα των δημοσκοπικών αναγκών.

Έτσι, την Τετάρτη, «κωμικό» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Χαλκίδα. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει δημοψηφίσματα «για όλα τα κρίσιμα ζητήματα», χωρίς να αναφερθεί πάντως στο μείζον θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές ή του ευρώ και απηύθυνε προειδοποίηση ότι για το «σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία ασυλία».

 

«Πρέπει να το πούμε: Έχουμε έναν κωμικό πρωθυπουργό ο οποίος ασκεί μια τραγική πολιτική. Είναι κωμικός όταν παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας μιας κοινωνίας που κάθε μέρα και κάθε ώρα διασπά και διαλύει», ανέφερε μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε : «Είναι κωμικός κάθε φορά που υπόσχεται κάτι, που δεσμεύεται δήθεν σε κάτι, που εγγυάται κάποιο λαμπρό μέλλον», ενώ τόνισε: «Μαυρογιαλούρο τον αποκάλεσε μέχρι κι ο Βενιζέλος. Αλλά ο Μαυρογιαλούρος του σινεμά παραιτήθηκε όταν είδε τι γίνεται με τα ρουσφέτια του. Ο κύριος Σαμαράς όμως παριστάνει τον συνεπή, τον συμπαγή και τον τιμητή».


Η επίθεση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός στο ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές το προεκλογικό στίγμα του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «αντιευρωπαϊκές δυνάμεις», στις οποίες κατατάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τόσο ο μείζων κυβερνητικός εταίρος όσο και η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι στο λαϊκισμό, τον παλαιοκομματισμό, τους «υπερασπιστές της κακομοιρίας», τους «λαϊκιστές της μιζέριας» και τους «κήρυκες της καταστροφής».

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Κ. Μητσοτάκη στο ΡΙΚ και στα όσα είπε για τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ γιατί ανέτρεψε την κυβέρνησή του. Κατά τον κ. Τσίπρα, το «ημιεπίσημο όργανο του Σαμαρά στο διαδίκτυο» (εννούσε το Antinews), απάντησε «χαρακτηρίζοντας τον Μητσοτάκη Ντον Κορλεόνε και Εφιάλτη».

 

«Αυτή είναι η αρραγής ενότητα της ΝΔ, έτσι που την έκανε ο κύριος Σαμαράς. Αυτός είναι ο δημοκρατικός διάλογος στις γραμμές της. Αυτό είναι το κλίμα σύμπνοιας που διαφημίζει ο πρωθυπουργός και αναπαράγουν όλα τα συστημικά ΜΜΕ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Κι έχουν το θράσος να ανακαλύπτουν κάθε μέρα ρήξεις και διαμάχες στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτοί είναι μαθημένοι στην απόλυτη εξουσία του αρχηγού, ότι πει ο Σαμαράς! Πετάει ο Σαμαράς; Πετάει!».
Η οικογένεια Μητσοτάκη ξανακτυπά

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τη συνέντευξη Μητσοτάκη, αλλά και κάποια καρφιά που εξαπολύει η Ντόρα Μπακογιάννη για τον πρώην στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού έχει ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας και έντονης συζήτησης για την επόμενη μέρα των εκλογών στη Ν.Δ. εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό.


«Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα που έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη αν είχαμε τερματίσει την θητεία μας» επισήμανε στο κυπριακό τηλεοπτικό δίκτυο ΡΙΚ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην απώλεια της δεδηλωμένης της κυβέρνησής του το 1993. «Δεν θέλω να κάνω κριτική στον πρωθυπουργό, διότι είναι ευαίσθητες οι στιγμές και δεν θέλω να δημιουργήσω προβλήματα» πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του. Εκτίμησε πάντως ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα θα βγουν εξασθενημένα από τις εκλογές» εξαπολύοντας «φαρμακερό» βέλος.

 

Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη αφού παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑ FM ότι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. «είναι ένα αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο που έχει μέσα προσωπικότητες. Ενδεχομένως δεν απέφυγε και κάποιες άλλες επιλογές» κάρφωσε τον κ. Μπαλτάκο «Πιστεύω ότι η Ν.Δ. επί Μπαλτάκου είχε πολλά ακροδεξιά τέτοια χαρακτηριστικά που ήταν αιτία που με ανάγκασε να κάνω και τη δήλωση περί ανάγκης ανάδειξης και της κεντροδεξιάς φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και της φιλελεύθερής της ταυτότητας. Αυτό πλέον, μετά την ιστορία Μπαλτάκου, αναδείχθηκε από όλους, από τον πρωθυπουργό μέχρι τα στελέχη που μίλησαν, και με την πολιτική μας είναι το στοιχείο της Ν.Δ. που θα πρέπει να αναδείξουμε περισσότερο.»
Ουσιαστικά όλοι αναμένουν τις εκλογές οπότε και θα κριθεί η κάθε επιλογή του Πρωθυπουργού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί κατά πόσον στελέχη που βρίσκονται στη μία ή την άλλη πλευρά θα καταφέρουν να εκλεγούν σε δήμους. Περιφέρειες ή την ευρωβουλή.



Τριβές και στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ έντονες ήταν οι διαφωνίες του Αριστερού Ρεύματος, της πτέρυγας δηλαδή που πρόσκειται στον Π. Λαφαζάνη στην τοποθέτηση του κ. Κρίτωνα Αρσένη, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, το 2009. στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ήταν πολύ σκληρή ήταν η αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων.

 

Στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο πρόεδρος γιατρών του κόσμου και γραμματέας της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη, Νικήτας Κανάκης, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, ο δημοσιογράφος της Αυγής Γιώργος Κυρίτσης και η εργατολόγος Μαρία Καραμεσσήνη.

 

Τουναντίον δεν προχώρησαν για διάφορους λόγους οι υποψηφιότητες του Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και του Κώστα Λαπαβίτσα. Για τον πρώτο υπήρχε η αμφίσημη στάση του ίδιου του οικονομολόγου, αλλά και η διαφωνία της αριστερής πτέρυγας, ενώ για τον δεύτερο υπήρξε η άρνηση της ηγετικής ομάδας, καθώς πρόκειται για έναν από τους ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα. Οι άλλες δύο θέσεις παραμένουν κενές για μετά το Πάσχα, καθώς εκκρεμεί η τοποθέτηση στελέχους από τη Θράκη αλλά και το όνομα από τον καλλιτεχνικό χώρο.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 17 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.