ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες και αιγιαλοί βάζουν φωτιά στην πολιτική ατζέντα

00:01 - 22 Απρ 2014 | Πολιτική
Τράπεζες και αιγιαλοί βάζουν φωτιά στην πολιτική ατζέντα
Μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Πάσχα νέος κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ανοίξει με αιχμή αυτή τη φορά την οικονομία, αλλά και τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βάλει μπροστά στη δημόσια συζήτηση τα θέματα της οικονομίας, καθώς επιδιώκει πάση θυσία να ξεφύγει από το ζήτημα Μπαλτάκου. Επίσης, θεωρεί ότι μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, η οριστικοποίηση την εβδομάδα αυτή των δημοσιονομικών μεγεθών του 2013 από τη Eurostat, αποτελεί λαμπρή ευκαιρία για να «"τριμώξει" την αντιπολίτευση. Παράλληλα, με αιχμή τις διαφοροποιήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα, θα επιχειρήσει να θέσει εμφατικά και πάλι τα διλήμματα στο ΣΥΡΙΖΑ για το κατά πόσο στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

karavaki210414

Τακτοποιήσεις πριν τις εκλογές...

Επίσης, με αιχμή τη νομοθετική παρέμβαση για τις υποθέσεις καταπατήσεων αιγιαλών και δημοσίων εκτάσεων προσπαθεί αφενός να "κλείσει" το μάτι στις ενδιαφερόμενες πληθυσμιακές ομάδες και αφετέρου να βρει αναγκαίους πόρους για το κρίσιμο έτος 2015. Ουσιαστικά, εισάγει τη λογική του νόμου για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, σε μια προσπάθεια να επουλώσει χρόνιες πληγές του μητρώου της ιδιοκτησίας εν Ελλάδι. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές νομικές δυσκολίες στο όλο εγχείρημα, καθώς πολλοί σημειώνουν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι αντίθετες με το σύνταγμα.

 

Η κυβέρνηση, πάντως, ευελπιστεί ότι με την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιώτες, θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία την διετία 2014-2015 πάνω από 200εκατομμύρια ευρώ προς κάλυψη μέρος του δημοσιονομικού κενού, αλλά και ότι θα μπει τέλος σε ένα απίστευτο χάος. Άλλωστε, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών που διεκδικούν εκτάσεις γης, αμφιβόλου νομικού καθεστώτος, αλλά και ώθηση στα δημόσια οικονομικά και τις επενδύσεις φέρνει το εν λόγω Νομοσχέδιο.

katapatisi210414

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο "σκούπα" που επιχειρεί να διευθετήσει διαφορές των ιδιωτών με το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την οδό Νίκης:

  • Μπαίνει τέλος στις χρόνιες αντιδικίες μεταξύ ιδιωτών-Δημοσίου
  • Ρυθμίζονται παθογένειες που χρονολογούνται από το 1884
  • Περιλαμβάνει ολόκληρες πόλεις & χωριά.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον τελικά περάσουν οι ρυθμίσεις, θα κερδίσει το κράτος, καθώς δε θα αναγκαστεί να περάσει ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, και παράλληλα από μια παγιωμένη κατάσταση θα υπάρχει άμεσα τίμημα εξαγοράς, ενώ κάθε χρόνο θα μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο επιπλέον έσοδα από φόρους περιουσίας & μεταβίβασης. Ενδεικτικό παράδειγμα δημόσιας γης που εκμεταλλεύεται από ιδιώτες, είναι το νησί της Ρόδου, που το 1/3 του νησιού θεωρείται δημόσια γη και ας είναι μέσα σε αυτήν ολόκληρα χωριά και ιδιωτικές καλλιέργειες..

Ο αιγιαλός φέρνει έσοδα...

Επίσης, με άλλο Νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει τέλος στην αμφισβήτηση του αιγιαλού, να χαρτογραφηθεί η χώρα και να νομιμοποιηθεί γη που ανήκει και την εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, ιδιώτες. Έτσι, νομιμοποιούνται εγκαταστάσεις & πρόχειρες κατασκευές σε παραλίες, επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλασσίου χώρου από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ακίνητα ως παλαιοί αιγιαλοί μη άρτια μεταβιβάζονται σε όμορους ιδιοκτήτες. Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα πληρώνει κάποιος για να εκμεταλλευθεί τον Αιγιαλό, θα είναι με βάση την αντικειμενική αξία και θα περιλαμβάνει οκτώ βασικές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων:

  • Είδος-χρήση δραστηριότητας
  • Γεωγραφική περιοχή
  • Μέγεθος παραχωρούμενου χώρου
  • Περιβαλλοντική επίπτωση
  • Διάρκεια μίσθωσης.

paralia210414

Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιτρέπει και τη νομιμοποίηση ιδιωτικών κτισμάτων, υπό προϋποθέσεις. Η νομιμοποίηση θα γίνεται για:

  • Επιχειρηματικά έργα (ξενοδοχεία, αναψυκτήρια, ξαπλώστρες κλπ.)
  • Έργα εξυπηρέτησης δημοσίου σκοπού
  • Και παραχώρηση χρήσης όταν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού.

Για επέκταση σχεδίου πόλεως:

  • Ακίνητο 50 μέτρα από ακτογραμμή πρέπει Επιτροπή να αποφανθεί αν χρειάζεται καθορισμός ζώνης παραλίας.

Για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Το όλο θέμα πάντως αναμένεται να αποτελέσει "κόκκινο πανί" για την αντιπολίτευση, που θα εστιάσει σε ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ήδη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διευθετήσεις που παραπέμπουν σε λογικές του παρελθόντος, όταν πριν από κάθε εκλογές νομιμοποιούνταν αυθαίρετα και περνούσαν "φωτογραφικές" ρυθμίσεις προς όφελος "ημετέρων".

 

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να συνδέσει με την υπόθεση των αιγιαλών το θέμα των τραπεζών, που ήδη πριν το Πάσχα αποτέλεσε κεντρικό στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Από τα Χανιά μάλιστα, την Τρίτη του Πάσχα, όπου θα αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης εκλογικής του περιοδείας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανεβάσει του τόνους κάνοντας λόγο για συνολικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Θα στοχοποιήσει μάλιστα τον Πρωθυπουργό με αιχμή τόσο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank αλλά και τις νομιμοποιήσεις καταπατήσεων. Άλλωστε με σταθερή την τακτική του σε λογικές πόλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ να ποντάρει σε μια μεγάλη και καθαρή νίκη έναντι της ΝΔ και με στόχο το άθροισμα των πολιτικών δυνάμεων του μνημόνιου να είναι μικρότερο από το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα.

lafaza210414

Συστράτευση για να καλυφθούν οι εσωκομματικές γκρίνιες

Έτσι, η Κουμουνδούρου επιδιώκοντας να ξεπεράσει το εσωκομματικό ζήτημα που υπάρχει με την "Αριστερή Πλατφόρμα" υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τις διαφοροποιήσεις του για το θέμα του ευρώ, επιχειρεί να αναδείξει με κάθε τρόπο το ευρωπαϊκό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα κόντρα στις συνιστώσες που καλλιεργούν κλίμα ευρωσκεπτικισμού προκαλώντας σύγχυση στη κομαμτική και εκλογική βάση.

 

Στο πλαίσιο αυτό ανένταχτοι πολίτες και εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών κινήσεων, όπως ΣΥΡΙΖΑ, "Κοινωνική Συμφωνία" (Λούκα Κατσέλη), "Κοινωνία Πρώτα" (Οδυσσέας Βουδούρης) και "Αριστερή Προοπτική" (Νεφελούδης-Μπαγιώργος) αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συγκρότηση "Επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν". Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή εκτίμηση όσων αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία είναι πως η σημασία και οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκτούν εθνική διάσταση, υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της χώρας και έχουν πανευρωπαϊκή δυναμική.

 

Η ευρωπαϊκή Αριστερά σύμφωνα με τα στελέχη των κινήσεων βγαίνει από τη γωνία και από τον κατακερματισμό, επιχειρώντας μέσω της κοινής υποψηφιότητας Τσίπρα να προτείνει εναλλακτική απάντηση- πρόταση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας.

 

Γ.Α.

euroekloges210414

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.