ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Economist: Μεταρρυθμίσεις α λα καρτ ζητεί η Μέρκελ - Πιέζει το Νότο, αδιαφορεί για το Βερολίνο

11:01 - 25 Απρ 2014 | Πολιτική
Economist: Μεταρρυθμίσεις α λα καρτ ζητεί η Μέρκελ - Πιέζει το Νότο, αδιαφορεί για το Βερολίνο
"Δύο μέτρα και δύο σταθμά" φαίνεται πως εφαρμόζει η Γερμανίδα Καγκελάριος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητά στη χώρα της και την υπόλοιπη Ευρώπη.- Ο Economist την κατηγορεί για ελαστικότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο Βερολίνο.- "Ο Νότος είχε πολλά που έπρεπε να κάνει, ενώ το Βερολίνο τα έχει κάνει ήδη", η επίσημη..δικαιολογία της.

Ανοιχτή επίθεση εναντίον Άνγκελας Μέρκελ εξαπολύει το βρετανικό περιοδικό Economist, δηλώνοντας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, η Γερμανία όχι μόνο δεν προχωρά μπροστά, αλλά αντίθετα κάνει μεγάλα βήματα προς τα πίσω. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά της τονίζει, πως η Γερμανίδα Καγκελάριος από τη μία πιέζει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να προχωρήσουν στην εφαρμογή σημαντικών για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων, αλλά από την άλλη αδιαφορεί παντελώς για όσα γίνονται στο Βερολίνο- το οποίο δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.

Στη διάρκεια των ετών της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Καγκελάριος δεν σταμάτησε να διαμηνύει προς τις χώρες της αδύναμης περιφέρειας πως πρέπει να "αντιγράψουν" τις πολιτικές που υιοθετεί η Γερμανία. Ποιες πολιτικές, όμως, διερωτάται ο Economist. Τις ανύπαρκτες; Με αφορμή μια δήλωση της Μέρκελ, το Σεπτέμβριο του 2013, στην οποία είχε πει πως "Αυτά που έχει κάνει η Γερμανία, μπορεί να τα κάνει και κάθε άλλη χώρα", της ασκεί δριμύα κριτική, λέγοντας πως όχι μόνο η Καγκελάριος, αλλά και κάθε άλλος Γερμανός αξιωματούχος, δείχνουν να ξεχνούν είναι ότι ακριβώς πριν από 15 χρόνια η Γερμανία ήταν ο "ασθενής" της Ευρώπης. 

Ο Economist, βέβαια, αναγνωρίζει πως σε όρους δημοσιονομικής σύνεσης και πειθαρχίας, η Γερμανία και η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρότυπο, συνυπολογίζοντας το όντως υπαρκτό και μεγάλο χάσμα μεταξύ της γερμανικής οικονομίας και των οικονομιών του Νότου. Ωστόσο, προτιμά να εστιάσει στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο, κατά τη γνώμη του, εμφανίζει ρεκόρ... αδυναμίας! Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Γερμανία βρίσκεται στην 28η θέση - επί συνόλου 34 θέσεων - σε όρους εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτό όμως, εξηγείται, σύμφωνα με τους ίδιους, που υποστηρίζουν πως η έλλειψη μεταρρυθμίσεων οφείλεται στο ότι το Βερολίνο έχει κάνει ήδη όλα αυτά που ο Νότος κλήθηκε να κάνει τα τελευταία χρόνια. 
"Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, πηγαίνει προς τα πίσω, δεν πηγαίνει μπροστά... Αυτό συνιστά ένα κακό προηγούμενο και ένα τρομακτικό παράδειγμα για την Ευρώπη", καταλήγει ο Economist.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 25 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.