ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετακίνητος ο Βενιζέλος: "Η αλήθεια δεν είναι εκβιασμός- Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση"

18:16 - 06 Μαϊ 2014 | Πολιτική
Αμετακίνητος ο Βενιζέλος: "Η αλήθεια δεν είναι εκβιασμός- Χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση"
Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένος να κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τη θέση του ότι μια άσχημη επίδοση της Ελιάς στις ευρωεκλογές θα έθετε ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε την άποψη του ότι "η κυβερνητική σταθερότητα διασφαλίζεται μέσα από τον ρόλο του προοδευτικού πόλου που μάχεται μέσα από το σχήμα της Ελιάς, γιατί χωρίς προοδευτικό πόλο δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής που εμείς διαμορφώσαμε και κουβαλήσαμε στην πλάτη μας επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα".

 

"Υπενθύμισε", δε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας αυθαίρετα, αλλά για λόγους εθνικής ανάγκης, επειδή αυτή την εντολή έδωσε ο λαός τον Ιούνιο του 2012, όταν εν γνώσει των συνεπειών και των καταστάσεων "επέλεξε με καθαρή πλειοψηφία την εφαρμογή αυτής της υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής, με ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη, για να βγούμε από την κρίση και όχι από την Ευρωζώνη και την ΕΕ".

venizelo060514

Για το αν αυτή η θέση του θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία αποχώρησης από την κυβέρνηση, εάν η "Ελιά" δεν "πιάσει" τα ποσοστά που επιθυμεί, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Το ζήτημα δεν είναι η δική μας αποχώρηση από την κυβέρνηση, η κυβέρνηση ανήκει στη συνεργασία, δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση". Πρόσθεσε ότι συνεπώς "το θέμα είναι είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια συνολικά".

 

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "αστείο" το επιχείρημα ότι αυτό που λέει συνιστά κάποιου είδους πολιτικό εκβιασμό, για να τονίσει πως λέει το αυτονόητο, ότι περιγράφει την πραγματικότητα με τρόπο δημοκρατικά ευαίσθητο και έντιμο, "γιατί αν δεν έχεις την εντολή ή έστω την ανοχή, την κατανόηση του λαού, δεν μπορείς να πορευτείς". "Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία" είπε και πρόσθεσε: "Θα υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, διότι εδώ χρειαζόμαστε τη συστράτευση της κοινωνίας, τη συστράτευση των εθνικών δυνάμεων και μία στοιχειώδη συναίνεση".

 

Σχετικά με το εάν υπάρχει κάποιο ποσοστό "ορόσημο" για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όχι, δεν υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν εντυπώσεις. Αφού επισήμανε "δεν πάμε σε βουλευτικές εκλογές, αλλά αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές", καθώς επίσης και ότι απέτυχε και εγκαταλείφθηκε η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "αυτό που έχει σημασία είναι η συνολική εικόνα" δηλαδή, όπως υπογράμμισε, ότι "δεν πρέπει το βράδυ των εκλογών του β' γύρου και των ευρωεκλογών, να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης".

 

Σχετικά με το εάν ενδέχεται να αποσύρει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε: "Όχι, αυτά είναι αστεία, δεν μιλάμε γι αυτό" για να προσθέσει: "Το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, είναι ο κορμός και ο πυλώνας της κυβερνητικής συνεργασίας. Μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε την εθνική στρατηγική, αλλά χρειαζόμαστε έγκριση, στήριξη, ανοχή, κατανόηση, συστράτευση". Είπε ακόμη: "Στις πλάτες τις δικής μας υπευθυνότητας έχει στήσει χορό η δημαγωγία, η ανευθυνότητα, το ψέμα". Και επιπλέον: "Αυτός είναι ο εκβιασμός, ο εκβιασμός της συνείδησης του λαού είναι ο εκβιασμός της δημαγωγίας, του εύκολου ψέματος και της ψευδαίσθησης". Αντίθετα, είπε ότι "η αλήθεια δεν είναι ποτέ εκβιαστική, αλλά σε λυτρώνει γιατί βλέπεις τα πράγματα καθαρά και αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου".

 

Ερωτηθείς, τέλος, για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ επί των οικονομικών των κομμάτων, σε σχέση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι έχει πει πολλές φορές πως "ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως μόνους πολιτικούς εταίρους τους ακροδεξιούς εθνικιστές", για να προσθέσει ότι δεν εννοούσε τη Χρυσή Αυγή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι "αυτό που δήθεν ρωτάει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αγαθός μαθητής είναι η υιοθέτηση της πιο χυδαίας και αντιδημοκρατικής θέσης της ΧΑ" και πως "γι' αυτό πρέπει να ντρέπεται".

 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συζήτησαν το πλαίσιο, στο οποίο κινείται η ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, με αφορμή και τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται η χώρα.

oikonomia060514 

Σε δηλώσεις του, όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Ήδη έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα, έχουμε αρχίσει την έξοδο από την κρίση". Είπε ακόμη ότι τώρα ο λαός σε πρακτικό και καθημερινό επίπεδο θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή σιγά-σιγά, η οποία θα γίνει μετά πιο έντονη και πολύ πιο γρήγορη.

 

"Στόχος τώρα", συνέχισε, "είναι να επιβεβαιώσουμε και να επισημοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέος, το οποίο ήδη οι αγορές με πανηγυρικό τρόπο έχουν κρίνει ως βιώσιμο", παραπέμποντας επιπλέον στις θέσεις που, όπως είπε, έχει εξηγήσει ο κατεξοχήν αρμόδιος που εκπροσωπεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει ιδιορρυθμίες που το καθιστούν μοναδικό στην Ευρώπη, ίσως και διεθνώς, και βιώσιμο γιατί κατά 80% βρίσκεται στα χέρια θεσμών και όχι επιθετικών επενδυτών ή κερδοσκόπων.

 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι με τον κ. Σαμαρά συζήτησαν φυσικά και το πολιτικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται η χώρα, "γιατί προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό τον εθνικό στόχο, να αποδώσουν πλήρως οι δραματικές προσπάθειες και θυσίες του λαού, πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα και πιο συγκεκριμένα κυβερνητική σταθερότητα".

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:27 - 06 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.