ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA Merrill Lynch: Βουλευτικές εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015

17:08 - 17 Μαϊ 2014 | Πολιτική
H ευρωκάλπη μπορεί να κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την περιφέρεια της ευρωζώνης και ιδιαίτερα την Ελλάδα, εκτιμά η BofA Merrill Lynch, σε νέα έκθεσή της, όπου εκτιμά πως το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015, θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρας μας.

Ενα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 25ης Μαΐου, θα αυξήσει επικίνδυνα τις πιθανότητες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, προκαλώντας νευρικότητα στις αγορές, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Αν και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της BofA για τη χώρα μας, ο οίκος παραθέτει όλα τα πιθανά σενάρια:

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά

H κυβέρνηση, δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, θα κινδυνεύσει. Αν και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει έξω αρκετές φορές, οπότε δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά

Οι αγορές θα το μεταφράσουν αυτό ως ανησυχητικό σημάδι, ωστόσο δεν θα υπάρξει κάποιο σοβαρό σοκ στις αγορές.

Νίκη ΝΔ με μικρή διαφορά

Οι αγορές θα «χαιρετίσουν» τη νίκη και θα μειωθεί η πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Συντριβή ΠΑΣΟΚ

Αν το «μικρό κόμμα» του ΠΑΣΟΚ ( όπως το χαρακτηρίζει η BofA), το οποίο συμμετέχει στην Ελιά, λάβει κάτω του 3%, τότε δύσκολα θα μπορεί να εκλέξει βουλευτή στις εθνικές εκλογές. Αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα και βιωσιμότητα της σημερινές κυβέρνησης, αυξάνοντας την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών.

Πάντως, η BofA εκτιμά ότι πιθανώς η Ελλάδα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Και καταλήγει: Αν πάντως η Νέα Δημοκρατία ηττηθεί στις ευρωεκλογές η εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων θα τεθεί σε κίνδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές ακόμα και το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.