ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνή ΜΜΕ: Τι λένε για τις ελληνικές εκλογές

20:34 - 18 Μαϊ 2014 | Πολιτική
Διεθνή ΜΜΕ: Τι λένε για τις ελληνικές εκλογές
Το μεγαλύτερο εκλογικό τεστ για τον Ελληνα πρωθυπουργό θεωρούν τα ξένα ΜΜΕ τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα.

Σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, τα μεγάλα ενημερωτικά μέσα του εξωτερικού, που ωστόσο εκτιμούν ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών περιέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο. Βέβαια, σημειώνουν πως τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

«Σε κίνδυνο η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία του Σαμαρά αν το ακροαριστερό κόμμα του Σύριζα και το ακροδεξιό της Χρυσής Αυγής τα πάνε καλά» αναφέρει το Reuters σχολιάζοντας τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα. Στέκεται, μάλιστα, στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασσιδιάρη στην Αθήνα. Παράλληλα, τονίζει ότι η οικονομία  ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διαδικασία. Σημειώνει, δε, ότι «έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και αλλεπάλληλων κυμάτων μέτρων λιτότητας που συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και εκτόξευσαν την ανεργία στο 26%, η μάχη των εκλογών διεξάγεται τόσο έχοντας κριτήριο τα εθνικά ζητήματα και την αντιδημοφιλή διάσωση του ΔΝΤ όσο και τα τοπικά ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «που υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι η χώρα επιτέλους βγαίνει από την οικονομική κρίση, έλαβε σκληρά μέτρα κατά του ακροδεξιού κόμματος, όταν ένας υποστηρικτής του μαχαίρωσε θανάσιμα ένα αντιφασίστα ράπερ τον περασμένο χρόνο. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος και βουλευτές είναι προφυλακισμένοι αναμένοντας να δικαστούν με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά η οργάνωση βγαίνει στις δημοσκοπήσεις ως το τρίτο ή τέταρτο δημοφιλέστερο κόμμα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Στον ίδιο τόνο κινείται και το ρεπορτάζ του Associated Press: «Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει το πρώτο του εκλογικό τεστ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αυτή την Κυριακή» γράφει. Και συνεχίζει: «Πολλά έχουν αλλάξει μέσα στα δύο χρόνια που το συντηρητικό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε με μικρή διαφορά στις γενικές εκλογές. Στα μέσα του 2012, η υπερχρεωμένη χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία πιθανή χαοτική έξοδο από το ευρώ, εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αστάθειας».

Η γαλλική Le Monde, από την πλευρά της, τονίζει ότι "η Ελλάδα άρχισε να ψηφίζει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες αποτελούν τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Δεξιάς του Αντ. Σαμαρά και των Σοσιαλιστών απέναντι στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει βαρόμετρο για τις ευρωεκλογές της 25ης Μαϊου". Και συνεχίζει: "Το παιχνίδι θα παιχθεί ανάμεσα στο κόμμα του Ελληνα πρωθυπουργού και εκείνο του Αλέξη Τσίπρα. Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται σε μια χώρα που έχει γονατίσει εδώ και έξι χρόνια από την ύφεση και την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας και με την ανεργία να βρίσκεται πάνω από το 26%".

Η Wall Street Journal χαρακτηρίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές "τεστ κυβερνητικής πολιτικής". "Μια αποδοκιμασία στις κάλπες θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι τις ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που χρειάστηκε να επιβάλλει", προσθέτει η εφημερίδα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:20 - 18 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.