ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κοντσίτα, ο Παναγιώταρος, ο Κασιδιάρης και ο "παραπλανημένος" ψηφοφόρος...

12:41 - 19 Μαϊ 2014 | Πολιτική
Η Κοντσίτα, ο Παναγιώταρος, ο Κασιδιάρης και ο "παραπλανημένος" ψηφοφόρος...
Την τελευταία εβδομάδα μια φράση είχε κατακλύσει ως ανέκδοτο το διαδίκτυο και τα social media, και κυκλοφορούσε με αστραπιαία ταχύτητα από στόμα σε στόμα, από τις παρέες στα καφενεία μέχρι τα δημοσιογραφικό γραφεία. “Αν οι Έλληνες ψήφισαν Κοντσίτα στη Eurovision με 0,61 ευρώ, φαντάσου τι θα ψηφίσουν στις εκλογές που είναι και τζάμπα”, τόνιζε το μήνυμα, μόνο που η πραγματικότητα ξεπερνά μερικές φορές ακόμη και την πιο αρρωστημένη φαντασία.

Γιατί ακόμη και ο εμπνευστής αυτού του σχολίου, ενδεχομένως να μην μπορούσε να φανταστεί το τί θα ψήφιζαν οι Έλληνες στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που ήταν και τζάμπα...

Γιατί, εντάξει, δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη φαντασία για να προβλέψει κανείς ότι δεν μπορούσε να βγει στον ΣΥΡΙΖΑ η τακτική της εφόδου στα χειμερινά ανάκτορα με το σχήμα την Κυριακή ψηφίζουμε για (βλαχο) δήμαρχους και περιφερειάρχες και την Δευτέρα φεύγει η κυβέρνηση. Κάτι που φάνηκε και από τα ποσοστά της Κ. Ρένας Δούρου, η οποία ναι μεν θα κοντραρισθεί στον δεύτερο γύρο με τον κ. Σγουρό, αλλά τα ποσοστά που συγκέντρωσε υπολείπονται κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο στις εθνικές εκλογές του '12.

Ούτε βέβαια χρειαζόνταν ιδιαίτερη φαντασία για να δει κανείς πώς οι βασικές επιλογές σε στρατηγικές ( μη υποστήριξη Σγουρού, Καμίνη, και Μπουτάρη) καθώς και σε πρόσωπα ( βλέπε Κουμουτσάκος και Σπηλιωτόπουλος)τ ου Αντώνη Σαμαρά δεν θα τραβούσαν ούτε θα εξαργύρωναν στις κάλπες το περίφημο success story. Και μπορεί η Συγγρού να κράτησε δυνάμεις και να κέρδισε ή να διεκδικεί πολλές περιφέρειες, όμως για πρώτη φορά έμεινε εκτός δεύτερου γύρου στην Αθήνα, ενώ θα παρακολουθεί από τον καναπέ και τον δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Αττικής...

Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή. Και μπορεί στις εκλογές του 2012 να υπήρχε η δικαιολογία των θυμωμένων και αγανακτισμένων με το Μνημόνιο Ελλήνων που ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στο κατεστημένο και να τρομάξουν τα αστικά κόμματα, και το σάπιο σύστημα, αλλά τον Μάϊο του 2014, μετά τις αποκαλύψεις και με τη μισή κοινοβουλευτική ομάδας της Χ.Α στη φυλακή, δεν υπάρχει το ελαφρυντικό της άγνοιας και των παραπλανημένων ψηφοφόρων.

Διότι, πόσο παραπλανημένο μπορεί να θεωρηθεί το 11,11% των ψηφοφόρων που ανέβασε τον υπόδικο Ηλία Παναγιώταρο στην τέταρτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής; Πόσο παρασυρμένο μπορεί να θεωρηθεί το 16,12% των ψηφοφόρων της πρωτεύουσας που ανέβασαν τον επίσης υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη στην τέταρτη θέση στο δήμο Αθηναίων με ποσοστό 16,12% , από 7% που είχε πάρει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές του 2012;

Μήπως είναι ώρα να τελειώνουμε με το χάϊδεμα αυτιών, και να παραδεχθούμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης με ακροδεξιά και νεοναζιστική συμπεριφορά και κουλτούρα, που δεν το κρύβει, και δεν ψάχνει για ελαφρυντικά...

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέταρτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κολωνό και τα Σεπόλια, η ΧΑ είναι πρώτη με 20,7%. Στο έκτο διαμέρισμα, όπου ανήκουν Κυψέλη και Πατησιά, η Χρυσή Αυγή είναι δεύτερη με 18,8%. Στους Αμπελόκηπους καταλαμβάνει το 14% και στο Κολωνάκι αγγίζει 13,7%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά του κ. Παναγιώταρου είναι στον τομέα της Δυτικής Αττικής με 14,5%, των Νήσων με 12,9% και του Κεντρικού Τομέα, που περιλαμβάνει τον Δήμο Αθηναίων και άλλους κεντρικούς δήμους της πρωτεύουσας με 12%. Σχετικά υψηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι της Ελληνικής Αυγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Δημήτριος Δολτσινιάδης 9%), της Στερεάς Ελλάδας (Απόστολος Γκλέτσος 8,5%), στη Δ. Ελλάδα (Χρήστος Ρήγας 7,8%).

Στους υπόλοιπους δήμους, όπου κατέβηκαν υποψήφιοι της Χ.Α., ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος έλαβε στη Θεσσαλονίκη ποσοστό 7,9% ( υψηλότερο από το ποσοστόμ που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις), στον Πειραιά ο Νικόλαος Κούζηλος 5,8%, στη Γλυφάδα ο Σωτήρης Βοργιάς 6,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, μίλησαν για αυτήν την «περίεργη» άνοδο και τόνισαν την ανησυχία τους. Μόνο που δεν φτάνει αυτό, καθώς πρέπει όλα τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου να συζητήσουν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουμε με πολιτικά μέσα στο φαινόμενο του νεοναζισμού και της ακροδεξιάς.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογράμμισε, ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να αγωνιστούν σθεναρά κατά του ναζισμού και της βίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη να μην είναι η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα , λέγοντας ότι «θα είναι προσβολή για τη χώρα, εάν στη τρίτη θέση βρεθεί μία παλιά δύναμη μια οπισθοδρομική δύναμη, μια δύναμη βίας και δεν βρεθεί το «Ποτάμι»».

Στο υψηλό ποσοστό του Ηλία Κασιδιάρη στάθηκε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας πως το ποσοστό του νεοναζιστικού νεοναζιστικού μορφώματος επιβάλλει να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός των δημοκρατικών πολιτών. Ο Φώτης Κουβέλης, ανέφερε πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δημιουργούν την υποχρέωση αντιμετώπισης του επικίνδυνου αυτού φαινομένου από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Επίσης, αρνητικό χαρακτήρισε το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στο δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

ΓΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:03 - 19 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.