ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

RBS: Κίνδυνος- κλειδί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

10:19 - 21 Μαϊ 2014 | Πολιτική
RBS: Κίνδυνος- κλειδί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
H αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα και το τι θα δείξει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης έχει ήδη προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας, σημειώνει η RBS.

Η πρόσφατη βουτιά στην αγορά των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών, και κυρίως στον αντίκτυπο που θα έχει στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland, Aλμπέρτο Γκάλο.

Ο Γκάλο προσθέτει πως η διόρθωση αυτή στην αγορά, είναι πιθανό να αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, αρκεί το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης να μην προκαλέσει κάποια αναταραχή στην αγορά. «Οι ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά ο κίνδυνος-κλειδί είναι η Ελλάδα, όπου το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πλησιάσει επικίνδυνα ή και να ξεπεράσει το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και παράλληλα, το κόμμα της κυβέρνησης συνασπισμού, το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γονατίσει», τονίζει ο Γκάλο.

 

Παράλληλα, ο Γκάλο προειδοποιεί επίσης πως υπάρχουν και άλλοι πιθανού καταλύτες για αστάθεια στις αγορές στις προσεχείς εβδομάδες. «Το πρώτο τρίμηνο, τα στοιχεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης ήταν σχετικά αδύναμα και αν και τα στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή απογοητεύσουν, τότε η αναταραχή στην αγορά ομολόγων μπορεί να συνεχιστεί», σημειώνει.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επίσης, μπορεί να απογοητεύσει τον Ιούνιο, καθώς αν και αναμένουμε μείωση των επιτοκίων κατά 15 μονάδες βάσης και περισσότερα μέτρα ρευστότητας, η ποσοτική χαλάρωση είναι απίθανο να ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον», καταλήγει ο αναλυτής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.