ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόλωση η απάντηση στις… διαρροές και στην αποσυσπείρωση

00:01 - 23 Μαϊ 2014 | Πολιτική
Πόλωση η απάντηση στις… διαρροές και στην αποσυσπείρωση
Σε σκηνικό ακραίας πόλωσης αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες ώρες ο προεκλογικός αγώνας. Κύριος στόχος των δύο μεγάλων κομμάτων είναι να αποτρέψουν διαρροές, να αυξήσουν τη συσπείρωση, αλλά και να απευθυνθούν στα ακροατήρια άλλων κομματικών σχηματισμών, που κινούνται στις παρυφές της ΝΔ.

Από την πλευρά της Ν.Δ, η αίσθηση ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης της εσωκομματικής συσπείρωσης, αλλά και επαναπατρισμού ψηφοφόρων, που έφυγαν προς τη Χρυσή Αυγή ή και αλλού οδήγησε στην επιλογή για τη διοργάνωση ανοικτής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

agr220514

Παρά το παράτολμο της απόφασης, καθώς σε τέτοιες περιόδους δεν είναι εύκολο να κινητοποιήσει κανείς τους πολίτες, θεωρείται ότι θα δώσει αέρα νίκης και έμπρακτη απάντηση στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Πρωθυπουργός κρύβεται. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς με προσωπικό τόνο και με υιοθέτηση ακραίας ρητορικής, του τύπου "ο Τσίπρας δεν είναι απειλή, είναι ατύχημα", επιχειρεί να "τρομάξει" τη βάση της Δεξιάς, που έχει ανακρούσει πρύμναν, αλλά και να απευθυνθεί στα παραταξιακά ανακλαστικά.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκουν να γεφυρώσουν χάσματα με πρώην ομόσταυλους, αλλά και να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που ίσως να σκέπτονται ότι με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ειδικά στις περιφέρειες, διασφαλίστηκε η σταθερότητα. Ειδικά με την προσπάθεια να καταλογίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ φλερτ με τη Χρυσή Αυγή, αφ' ενός απευθύνονται στους νεοδημοκράτες που στήριξαν το νεοναζιστικό μόρφωμα, αλλά και να σπείρουν αμφιβολίες στους κεντρογενείς που έχουν αισθανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί λύση.

agri220514

Θετικές οικονομικές ειδήσεις σύμμαχος της κυβέρνησης

Πέρα από την κλασική συνταγή της ακραίας πόλωσης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μια θετική είδηση για την ελληνική οικονομία αναμένεται να προστεθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης.

 

Πιο συγκεκριμένα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch θα αξιοποιηθεί στο φίνις προς τις εκλογές.

elladapolitik220514

Στο μεταξύ, άλλο ένα επιχείρημα στη φαρέτρα της κυβέρνησης προθέτει το τμήμα αναλύσεων της ALPHA BANK. "Η ανάκαμψη είναι εδώ", τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που εκδίδει η τράπεζα, επισημαίνοντας ότι "θετική αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται από το β΄ τρίμηνο του 2014, η οποία θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο γ΄ και στο δ΄ τρίμηνο 2014. Η επιτάχυνση της ανάκαμψης από το β΄ τρίμηνο του 2014 θα στηριχθεί στην αναμενόμενη επιτάχυνση της αυξητικής πορείας των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κι επίσης στη σταθεροποίηση και στη συνέχεια αύξηση και της ιδιωτικής κατανάλωσης".

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Alpha Bank, "όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ στα επόμενα τρίμηνα του 2014, θετική αύξησή του κατά 0,6% σε ετήσια βάση αναμένεται στο β΄ τρίμηνο, με μικρή θετική επίπτωση από τις καθαρές εξαγωγές και με σημαντικότερη θετική επίπτωση από τη μεταβολή των αποθεμάτων. Στη συνέχεια, η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επιταχυνθεί στο γ΄ και το δ΄ τρίμηνο.

 

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την καταλυτικά ευνοϊκή εξέλιξη αναμένεται να παίξει και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, ιδιαίτερα στο βαθμό που ενδυναμώνει την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης που εφαρμόζεται με αξιοσημείωτη συνέπεια από τον Μάιο του 2010".

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτίθεται στην κυβέρνηση με αιχμή της Χρυσή Αυγή

Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κεντρική στόχευση είναι να κινητοποιήσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, να αλιεύσει όσο γίνεται από τις δεξαμενές της αριστεράς, αλλά και να προσελκύσει ψηφοφόρους που έχουν πληγεί από το μνημόνιο μια και ο βαθμός συσπείρωσής του έχει κτυπήσει ταβάνι.

agriak220514

Εξ΄ ου και η ιστορία με τους "παραπλανημένους" ψηφοφόρους , που πάντως κεντρικά προβάλλεται ως κατασκεύασμα των media. "Ανήθικο πόλεμο λάσπης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα την Χρυσή Αυγή επιστρατεύουν λίγες ώρες πριν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών οι πανικόβλητοι για την καταρρέουσα κυβέρνησή τους Σαμαράς-Βενιζέλος. Στη λάσπη αυτή πρωτοστατούν τα παπαγαλάκια και τα ΜΜΕ της διαπλοκής. Στην επίθεση λάσπης χρησιμοποιούν είτε γραφικούς τύπους όπως ο κ. Γούδης, είτε την αυτονόητη προσπάθεια να συρρικνωθεί η εκλογική απήχηση των νεοναζί εγκληματιών (προσπάθεια που κάνουν και όσοι, όπως πχ ο κ. Καμίνης, συμμετέχουν στον ανήθικο πόλεμο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ)", αναφέρουν στελέχη της Κομμουνδούρου.

 

Με αναφορές μάλιστα που κτυπούν το "μαλακό υπογάστριο του καραμανλικού ψηφοφόρου", προσπαθούν στην Κουμουνδούρου να προσελκύσουν και δυσαρεστημένους παραδοσιακούς δεξιούς που "τα' χουν σπάσει" με τον κ. Σαμαρά.

 

"Αυτοί που έβαζαν Μπαλτάκους σε νευραλγικές θέσεις της συγκυβέρνησής τους και κατόπιν παρέπεμπαν στις καλένδες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί στη Βουλή αυτό το πλήγμα στη Δημοκρατία , αυτοί που διερευνούσαν δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή, αυτοί που τα άκρα με τα οποία ο Κώστας Καραμανλής αρνούταν να συνεργαστεί τα έκαναν υπουργούς της συγκυβέρνησής τους, αυτοί που στη Βουλή ψήφιζαν μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής την υπεράσπιση διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων (τραπεζιτών, εφοπλιστών κ.λπ), αυτοί που πριν την δολοφονία του Φύσσα έκαναν τα στραβά μάτια στα εγκλήματα των νεοναζί, αυτοί που για ψηφιφοθηρικούς λόγους υιοθέτησαν την ρατσιστική ατζέντα των νεοναζί, αυτοί που οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι τους λαμβάνουν σήμερα επίσημη στήριξη (Δήμος Πάτρας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) από υποψήφιους της εγκληματικής οργάνωσης έχουν το θράσος να κατηγορούν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή» και να μιλούν για «πρώτη φορά ναζί-Αριστερά", αναφέρουν χαρακτηριστικά .

agriakont220514

Και οι υποσχέσεις στη μάχη

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας με αναφορές στη μετά τις εκλογές περίοδο προσπαθεί αν αναδείξει την κρυφή ατζέντα, τα μέτρα, δηλαδή, που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισαν στη Βουλή Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, στις αρχές του Μάη. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα οι κυβερνώντες, τον Ιούνιο:

  • Θα συρρικνώσουν κι άλλο τις συντάξεις στα €360 το μήνα.
  • Θα εξαϋλώσουν τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.
  • Θα μειώσουν ξανά τους μισθούς.
  • Θα απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις σε όλους τους εργασιακούς κλάδους.
  • Θα προχωρήσουν σε επιπλέον απολύσεις στο Δημόσιο, 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.

agria220514

Αντίθετα, ο ίδιος στην Ομόνοια εξήγγειλε:

  • Στέγη, τροφή, ρεύμα και θέρμανση για όλους.
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων, ξεκινώντας από τις χαμηλότερες.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία.
  • Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
  • Φορολογική ελάφρυνση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
  • Έκτακτα προγράμματα υποστήριξης των αγροτών.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Κι η μάχη συνεχίζεται....

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.