ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GPO: Στήθος με στήθος η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

10:14 - 23 Μαϊ 2014 | Πολιτική
GPO: Στήθος με στήθος η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Στη μια μονάδα η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO. Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες δημοσκοπήσεις.

Σε δημοσκόπηση της GPO εκδηλώνεται η ψήφος διαμαρτυρίας καθώς μειώνονται τα ποσοστά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Ωστόσο η διάθεση ανατροπής της κυβέρνησης είναι στο 40% ενώ υπέρ της σταθερότητας είναι το 48%, 12% δεν τοποθετείται, ισχυρή ένδειξη της ενίσχυσης του διλημματικού χαρακτήρα των εκλογών. Η πλειοψηφία επίσης κατά 55% δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Το άθροισμα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ παραμένει μεγαλύτερο του ΣΥΡΙΖΑ

Το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένει σαφώς μεγαλύτερο απ' το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αυτή τη στιγμή, είναι μικρό και στα όρια του στατιστικού λάθους.

Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε αξιοσημείωτα επίπεδα που θα κρίνουν την αναμέτρηση πάνω από την κάλπη. Είναι αρκετοί για να μεταβάλλουν ακόμα και τη σειρά των πρώτων δύο κομμάτων ή να αυξήσουν τη μεταξύ τους διαφορά.

Σταθερά τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Στην 3η θέση φαίνεται να σταθεροποιείται η Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθούν Ελιά, Ποτάμι και ΚΚΕ. Η Ελιά ανεβαίνει σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, παίρνοντας την ψήφο ταυτότητας ΠΑΣΟΚ και πολιτικής σταθερότητας. Το Ποτάμι διεκδικεί τη χαλαρή ψήφο κριτικής. Το ΚΚΕ είναι σε άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές, αλλά υποχωρεί απ' το πρόσφατο αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα.

Οι ΑΝΕΛ υποχωρούν καθώς έχουν σημαντικές διαρροές προς τη Χ.Α, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ δίνει αγώνα επιβίωσης για το 3% ενώ αξιοσημείωτες είναι οι παρουσίες Οικολόγων – Πειρατών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΟΣ και Ένωση για την Πατρίδα.

Δημοσκόπηση GPO: ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, ΝΔ 22,2% -Στη μία μονάδα η διαφορά

Metron Analysis

Προβάδισμα 3,2 ποσοστιαίων μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ με 24,2%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 21,0%, το Ποτάμι με 6,8%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, η Ελιά με 6,5%, το ΚΚΕ με 3,2%, ενώ στο 2,8% είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, στο 2,0 η Δημοκρατική Αριστερά και στο 1,3% οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην πρόθεση ψήφου το 4,7% απάντησε «άλλο», το 2,5% θα ρίξει λευκό/άκυρο, το 5,6% απάντησε πως δεν θα ψηφίσει, ενώ το 12,7% είναι αδιευκρίνιστη ψήφος.

Σχετικά με τους αναποφάσιστους, το 9% αυτών είναι αριστεροί, το 13% κεντροαριστεροί, το 21% κεντρώοι, το 13% κεντροδεξιοί, το 17% δεξιοί, ενώ το 27% απάντησαν δεν ξέρω/δεν απαντώ. Από τους αναποφάσιστους, οι 8 στους δέκα επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ ήτοι: Το 78% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, το 15% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή, ενώ το 7% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Στην παράσταση νίκης, το 3% πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά και το 35% πως θα περάσει πρώτη με μικρή διαφορά. Στον αντίποδα, το 13% θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά και το 32% με μικρή διαφορά.

Τέλος, στο δίλημμα πρόωρες εκλογές ή συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης, οι έξι στους δέκα τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 38% επιθυμεί πρόωρες εκλογές, ενώ το 58% επιθυμεί τη συνέχιση της θητείας της κυβερνήσεως. Το 4% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Δημοσκόπηση της Pulse

Την υψηλότερη τιμή της στο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, από την έναρξή της, στις 5 Μαΐου, δίνει η κυλιόμενη δημοσκόπηση της Pulse RC για topontiki.gr.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται της Ν.Δ. κατά 2,5% τόσο στην Πρόθεση Ψήφου όσο και στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή.Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει κάμψη στην Παράσταση Νίκης και ο Α. Σαμαράς διατηρεί το προβάδισμά του στην Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. 

Στην πρόθεση ωήφου ο ΣΥΡΙΖΑ με 25% (από 23,5% στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, στις 14 Μαΐου) προηγείται κατά 2,5 μονάδες της ΝΔ., η οποία, παρά την άνοδό της στο 22,5% (από 21,5%), χάνει έδαφος κατά 0,5%.

Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, η οποία πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1% (προηγουμένως συμπεριλαμβανόταν στο Άλλο Κόμμα, το οποίο πάντως, ακόμη και χωρίς την Ένωση, εμφανίζει τελικά άνοδο κατά 0,5%, στο 2,5%, από 2% στις 14.5).

Σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων εμφανίζονται η Χρυσή Αυγή (8,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. (4%) και ο ΛΑΟΣ (1%).

Πτωτική τάση μεταξύ των δύο πρώτων εμφανίζουν: Η Ελιά και το Ποτάμι στο 7% (από 7,5%), το ΚΚΕ στο 6% (από 6,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5% (από 2%), οι Γέφυρες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1% (από 1,5%), οι Αναποφάσιστοι στο 6% (από 6,5%) και το Λευκό / Αποχή στο 3,5% (από 4,5%).



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 26% (από 24,5%) και πλέον προηγείται κατά 2,5% της Ν.Δ., παρότι αυτή ανεβαίνει στο 23,5% (από 22,5%).

Αυξητική τάση των ποσοστών τους, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., εμφανίζουν μόνο η ΔΗΜΑΡ στο 2,5% (από 2%) και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό, που και εδώ πρώτη φορά ανιχνεύεται σε ποσοστό 1%, αλλά και το Άλλο Κόμμα, που ανεβαίνει (χωρίς την Ένωση) στο 2,5% (από το συνολικό 2%).

Σταθερότητα εμφανίζουν η Χρυσή Αυγή στο 9%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. στο 4% και ο ΛΑΟΣ στο 1%.

Πτωτική είναι η τάση για όλες τις άλλες επιλογές ψήφου
: Ελιά και Ποτάμι 7,5% (από 8%), ΚΚΕ 6% (από 7%), Οικολόγοι Πράσινοι 1,5% (από 2%), Γέφυρες και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% (από 1,5%), ενώ οι Αναποφάσιστοι κατεβαίνουν στο 6% (από 7%).



Από το πρώτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης έρευνας της Pulse (2 Μαΐου) μέχρι σήμερα, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην Πρόθεση Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων ανέβηκε από το 1,5% στο 2,5%, καθώς, εν μέσω πόλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έκτοτε έχει κερδίσει 2,5% και η Ν.Δ. 1,5%.

Το ίδιο διάστημα η Ελιά έχει κερδίσει 0,5% (7,5% από 7%), η Χ.Α. έχει χάσει 1,5% (9% από 10,5%), το Ποτάμι έχει μείνει σταθερό στο 7,5%, το ΚΚΕ έχει χάσει 0,5% (6% από 6,5%), οι ΑΝ.ΕΛΛ. μένουν σταθεροί στο 4% και η ΔΗΜΑΡ έχει χάσει 0,5% (2,5% από 3%).

Στην Καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία ο Α. Σαμαράς συνεχίζει να προηγείται του Αλ. Τσίπρα κατά 7%, όπως και στο προηγούμενο κύμα αποτελεσμάτων, καθώς και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κέρδισαν από 2 μονάδες (Σαμαράς στο 34% από 32% και Τσίπρας στο 27% από 25%).

Εξασθενημένος, αντιστοίχως, κατά 4% εμφανίζεται ο Κανένας, ο οποίος πέφτει μεν στο 37%, αλλά σε κανένα σημείο της κυλιόμενης δημοσκόπησης δεν έχασε την πρωτιά.



Δημοσκόπηση Rass
Προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ με 2,8 μονάδες έναντι της ΝΔ, δίνει δημοσκόπηση, που διεξήγαγε από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, η Rass για λογαριασμό της εφημερίδας "Παραπολιτικά".

Στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3% επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του 22,5% που επέλεξε τη ΝΔ.

Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων η Χρυσή Αυγή (9,1%), με Το Ποτάμι να έπεται (8,1%).

Στο 6,1% καταγράφεται η δυναμική του ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου, σε 5,4% η Ελιά, σε 3,8% οι ΑΝΕΛ και σε 1,5% η ΔΗΜΑΡ.

Ποσοστό 4,6% απάντησε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 9,8% δεν διευκρίνισε τις προθέσεις του.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:54 - 23 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.