ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σταθερότητα ή ανατροπή" το δίλημμα της κάλπης- Τα πιθανά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τους

00:01 - 25 Μαϊ 2014 | Πολιτική
"Σταθερότητα ή ανατροπή" το δίλημμα της κάλπης- Τα πιθανά αποτελέσματα και οι επιπτώσεις τους
Μπορεί την Κυριακή να ψηφίζουμε για δημάρχους, περιφερειάρχες (όπου απαιτείται δεύτερος γύρος) και ευρωβουλευτές, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προσδώσει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντας δημοψηφισματικό και αντιμνημονιακό χαρακτήρα στις ευρωκάλπες.

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου ενόψει της τριπλής κάλπης, έπεσε την Παρασκευή, με το μήνυμα από το Μαξίμου για συστράτευση και στήριξη της κυβερνητικής προσπάθειας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, . Η αντιπαράθεση χτύπησε "κόκκινο" με φόντο την Οικονομία, τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών, και τη Χρυσή Αυγή...

 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ακολούθησαν στον ίδιο ρυθμό και, παρά το γεγονός ότι για τους δήμους και τις περιφέρειες προκρίνουν τα αυτοδιοικητικά κριτήρια της ψήφου, θέτουν το δίλημμα "σταθερότητα ή πισωγύρισμα". Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Και οι δυο ζητούν ψήφο για την διατήρηση της σταθερότητας, αλλιώς προειδοποιούν ότι θα υπάρξει επιστροφή στο "χθές".

agr240514

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως μέτρο αξιολόγησης του αποτελέσματος το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και της Ελιάς σε σχέση με το δικό του ποσοστό. Η ΝΔ αναδεικνύει ως στόχο την πρωτιά στις ευρωεκλογές και σε κάθε περίπτωση εκτιμά ότι οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιες που δεν θα θέτουν ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

 

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ,  δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, θέτει ζήτημα αποχώρησης από την κυβέρνηση συνασπισμού αν η Ελιά πετύχει ένα "αρνητικό" εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρητικά, μία θεαματική έκβαση του αποτελέσματος της κάλπης, σε βάρος των κυβερνητικών εταίρων, ενδέχεται να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών. Σε μία τέτοια περίπτωση τον δικό της ρόλο θα διαδραμάτιζε η παράμετρος της στάσης των Ευρωπαίων εταίρων, κύριο μέλημα των οποίων είναι η απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

 

Επίσης, όλη την εβδομάδα κυριάρχησε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου για τους ψήφους της Χρυσής Αυγής στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τη ΝΔ να κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει το μάτι και φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος.

potami240514

Την Κυριακή θα σταθμιστεί συν τοις άλλοις η δυναμική του νεοσύστατου κόμματος "Το Ποτάμι", το οποίο ενδέχεται να τοποθετηθεί στο πολιτικό σύστημα με τρόπο που να συνιστά μεταβολή των δεδομένων στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

 

Από την τελική έκβαση των αποτελεσμάτων συν τοις άλλοις θα προκύψουν συμπεράσματα αναφορικά με τον βαθμό αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, τα τελευταία ευρήματα των οποίων έχουν προκαλέσει προβληματισμό, με χαρακτηριστική περίπτωση την απόκλιση της εκτίμησης των exit polls για την κρίσιμη περιφέρεια της Αττικής στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

agri240514

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, τα οποία επεξεργάζονται τα σενάρια τνς εξελίξεων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν ανάλογοα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με το "Βήμα", τρία είναι τα βασικά σενάρια:

  1. Η ΝΔ διατηρεί- έστω και με μια ψήφο διαφορά- την πρώτη θέση. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι ανανεώθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της, και μάλιστα με πιο επιθετικούς ρυθμούς. Σύμφωανε με το σενάριο αυτό, απομακρυνεται το σενάριο για πρόωρες εκλογές και παράλληλα ανοίγει κύκλος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλ. Τσίπρας έχει δεχθεί ενδεχόμενη πρωτιά της ΝΔ ισοδυναμεί με ήττα της παράταξής του.
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, που δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της, αφού το άθροισμα των δυο κυβερνητικών κομμάτων θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερο. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα πάντα με το "Βήμα", δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, καθώς το εξάμηνο από την προηγούμενη της 8ης Νοεμβρίου, έχει παρέλθει. 
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με διαφορά άνω των τεσσάρων μονάδων. Στην περίπτωση αυτή, είναι σαφές οτι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αμσφισβητήσει ευθέως τη σταθερότητα της κυβέρνησης και θα ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες, παρ' ότι από τη στάση του τις τελευεταίς εβδομάδες δεν φαίνεται να το επιθυμεί προτού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Σ' αυτή την περίπτωση, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. 

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εάν αντέξουν η ΝΔ και ευρύτερα ο δικομματικός συνασπισμός- επομένως και η Ελιά- τότε θεωρείται βέβαιος για την "επόμενη μέρα" ο ανασχηματισμός και η ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με στελέχη από την Κεντροαριστερά. Επίσης, αναμένεται συνέδριοα για τη μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της ΝΔ. 

 

Γ. Σαραντάρης

ekloges240514

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:08 - 25 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.