ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίγει η κουβέντα για την κατάργηση του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών

11:52 - 27 Μαϊ 2014 | Πολιτική
Θέμα κατάργησης του εκλογικού μπόνους των 50 εδρών «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας» θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχουν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Η επίσημη συνάντηση -η πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση- θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, αφού ο πρωθυπουργός γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με σενάρια που υπάρχουν στα ΜΜΕ το ΠΑΣΟΚ θα θέσει το σχετικό ζήτημα στο πλαίσιο της “αναλογικότερης εκπροσώπησης” των κομμάτων. Οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, βεβαίως, δεν μπορεί παρά να ισχύσει στις μεθεπόμενες και όχι στις επόμενες εκλογές, εκτός εάν η σχετική πρόταση συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 200 βουλευτών.

Υπό το δεδομένο αυτό, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μια τέτοια πλειοψηφία δεν πρέπει να θεωρείται ανέφικτη, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ “έχει ταχθεί κατηγορηματικά και παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής”. Ως εκ τούτου, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως μια άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα συναστά υπαναχώρηση από μια θεμελιώδη αρχή του. Υπέρ της απλής αναλογικής έχει ταχθεί και η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση στην σχετική φιλολογία και είναι λογικό να περιμένουν πρώτα να τεθεί και επισήμως η όποια πρόταση και στη συνέχεια να πάρουν θέση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τονίζουν ότι η οποιαδήποτε ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου αυτήν τη στιγμή είναι “καθαρός πολιτικός καιροσκοπισμός” και δείχνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Κάποιοι, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να έχουν ως “σχέδιο Β” της συγκεκριμένης πρότασης την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ακόμη και με απλή πλειοψηφία και την πρόκληση διπλών εθνικών εκλογών στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τι θα σήμαινε πρακτικά η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε το 24% των ψήφων σε εθνικές εκλογές, σήμερα θα έπαιρνε 130 έδρες εξαιτίας του μπόνους. Αν το μπόνους είχε καταργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε μόνον 80 έδρες ενώ από την πλευρά της η ΝΔ, παρά τη διαφορά των 4 μονάδων θα έπαιρνε 70 έδρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.