ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδράσεις για τη λήξη των Εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής- Αρχίζουν τα θερινά τμήματα

18:23 - 04 Ιουν 2014 | Πολιτική
Αντιδράσεις για τη λήξη των Εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής- Αρχίζουν τα θερινά τμήματα
Θυροκολλήθηκε στη Βουλή το Προεδρικό Διάταγμα για την κήρυξη της λήξης των εργασιών της Β΄ Συνόδου της ΙΕ Βουλευτικής Περιόδου. Οι εργασίες των θερινών τμημάτων της Βουλής αναμένεται να αρχίσουν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι πρώτες αντιδράσεις χαρακτηρίζουν πρόωρη τη λήξη της Ολομέλειας του Σώματος και μετάβαση σε θερινά τμήματα, καθώς είθισται η διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας να γίνεται προς το τέλος Ιουνίου.

 

Οι ίδιες πηγές, συνδέουν την κυβερνητική πρωτοβουλία με τον επικείμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να αποφευχθούν ή να καμφθούν στο λιγότερο τυχόν εσωκομματικές αντιδράσεις στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα.

avoul040614

Άλλες ερμηνείες συνδέουν την κίνηση με το ότι η κυβέρνηση προτιμά να περάσει νέα μέτρα που ζητά η τρόικα και κρίσιμα νομοσχέδια, όπως αυτό για τους αιγιαλούς ή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», από θερινά τμήματα των 100 βουλευτών και όχι από την Ολομέλεια των 300, που αντίστοιχα οι αντιδράσεις μπορεί να είναι περισσότερες. Άλλωστε στα θερινά τμήματα υπάρχει το πλεονέκτημα της αντικατάστασης βουλευτών από άλλους συναδέρφους τους.

 

Τέλος, υπάρχουν και ερμηνείες που συνδέουν τη λήξη της Ολομέλειας και ειδικότερα τη λήξη της δεύτερης συνόδου της Βουλής που αναδείχθηκε με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών που αναφέρει: "Η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά το τέλος του αδικήματος".

 

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος συναντήθηκε για το θέμα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και ζήτησε να μην προχωρήσει μία τέτοια απόφαση. "Καταγγέλλουμε αυτές τις προθέσεις της κυβέρνησης, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι πάμε αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα σε λήξη της Συνόδου", δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους.

"Εμείς θεωρούμε πως αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την Ολομέλεια, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές", συμπλήρωσε.

 

Τέλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό δικαίωμα να λάβει μια τέτοια απόφαση ερήμην των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και υπογράμμισε πως εκκρεμεί η συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων, όπως αυτό για τον αιγιαλό, το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες υποθέσεις για τις οποίες πρέπει να διατυπώσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρσεις ασυλιών.

 

"Ενώ οι δανειστές, ο ένας μετά τον άλλον, μιλούν για νέα επιβεβλημένα δάνεια με νέα μνημόνια και ανακοινώνεται μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει «αναίμακτα» από τα θερινά τμήματα τα μέτρα που έχει διατάξει η τρόικα. Μήπως στο βάθος υπάρχει και κάποια παραγραφή;", ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.

 

"Εν όψει νέων μέτρων και κρίσιμων νομοσχεδίων και με τον ανασχηματισμό προ των πυλών , η κυβέρνηση σπεύδει να κηρύξει αιφνιδιαστικά τη λήξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής. Για άλλη μια φορά , θεσμικά κεκτημένα θυσιάζονται στο βωμό των μικροκομματικών σχεδιασμών", επισημαίνει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

 

Η ΚΟ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το κλείσιμο της Βουλής και την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κατ' επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές. "Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους" επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

vouli040614

Τελευταία τροποποίηση στις 21:39 - 04 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.