ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασχηματισμός: Εσωκομματικό προσκλητήριο με… σημιτικές εφεδρείες

19:45 - 09 Ιουν 2014 | Πολιτική
Ανασχηματισμός: Εσωκομματικό προσκλητήριο με… σημιτικές εφεδρείες
Με ανακατανομή της εσωτερικής "τράπουλας" σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα επιστράτευσης αλλά και με τις εφεδρείες από τον ... πάγκο του Κώστα Σημίτη η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα σύντομο αλλά "καυτό" ορίζοντα.

Η παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά δίνει συνέχεια στο έργο του Γιάννη Στουρνάρα και "κλειδώνει" το ότι δεν θα γίνουν απρόοπτες αλλαγές, καθώς από τον σύμβουλο υπουργού του κ. Σημίτη και συγκεκριμένα του Γιάννου Παπαντωνίου, που ήταν ο Γ. Στουρνάρας, περάσαμε στον σύμβουλο του κ. Σημίτη, που είναι ο Γκ. Χαρδούβελης.

 

Και οι δυο, όντας στη γραμμή των οικονομικών στελεχών της διακυβέρνησης Σημίτη, μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις για την οικονομική πολιτική, κι άρα όπως αναμενόταν, θα είναι πλέον από διαφορετικά άλλα παραπληρωματικά πόστα (ΤτΕ και υπ. Οικ.) σε πλήρη αρμονία εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για το χρέος, προς απογοήτευση όσων νόμιζαν ότι ο ανασχηματισμός θα σημάνει και στροφή στην κοινωνία...

 

Η διαρροή από το ΠΑΣΟΚ για το νέο υπουργό είναι χαρακτηριστική. "Οι κ.κ Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση", αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη.

 

Η τοποθέτηση- έκπληξη πάντως κρατήθηκε μυστική, έστω κι αν είχε συζητηθεί σε κύκλους και γραφεία εφημερίδων. Ωστόσο το προπέτασμα καπνού που είχε στηθεί είχε δημιουργήσει ένα πέπλο μυστηρίου που αποκαλύφθηκε δημιουργώντας ένα επικοινωνιακό γεγονός. Ο κ. Χαρδούβελης, πάντως, σε συνεργασία με τον κ. Παπασταύρου, τον κ. Λαζαρίδη, τον νέο διοικητή της ΤτΕ και φυσικά τον Πρωθυπουργό θα έχουν το βασικό μέλημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, αλλά και υλοποίησης της υφιστάμενης πολιτικής. Άλλωστε ο κ. Σόιμπλε έχει φροντίσει να στείλει το σχετικό μήνυμα πρόσφατα...

Ο ρόλος της ... λαϊκής δεξιάς

Το ... μασάζ στην κοινωνία, ωστόσο, θα το αναλάβουν στελέχη της λαϊκής δεξιάς, που μπαίνουν στην κυβέρνηση με κεντρικό στόχο να μαζέψουν πίσω στο «μαντρί» τους 800.000 απογοητευμένους δεξιούς που σάλπαραν για άλλα διαμερίσματα της δεξιάς «πολυκατοικίας».

 

antino090614 

 

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, για τα θέματα τιμών, ο Αργύρης Ντινόπουλος, για τα ζητήματα περιφερειακής διοίκησης (που θα έχει υπό τη σκέπη του την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την τοπική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπό την ... Ρένα Δούρου), και η Κατερίνα Παπακώστα για την Υγεία, θα είναι στην προμετωπίδα της προσπάθειας για επαναφορά δεξιών ψήφων στη Ν.Δ

 

Παράλληλα με τον Μάκη Βορίδη, που σε ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, αυτό του Υγείας θα έχει πλέον τον πήχη ψηλά για τις όποιες αρχηγικές του φιλοδοξίες. Πάντως οι παγίδες είναι πολλές μπροστά του καθώς οι προκλήσεις για τη λειτουργία του ΠΕΔΥ, τη φαρμακευτική πολιτική, το κουτσούρεμα δαπανών και η διαχείριση των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας απαιτούν ικανότητες ... ταχυδακτυλουργού. Όσο για τον Βασίλη Κικίλια, ένα ευγενή και ήπιο νέο πολτικό ο βασικός στόχος είναι η εκρίζωση της Χρυσής Αυγής από τα Σώματα Ασφαλείας, κάτι δύσκολο αλλά προκλητικό για έναν νέο πολτικό.

 

aa090614

 

Το ΠΑΣΟΚ ακόμα κυβερνά

 

Με πρόσωπα που για χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ έχει το ισχυρό δικό του στίγμα στο νέο σχήμα, παρά το χαμηλό ποσοστό στις τελευταίες ευρωεκλογές. Με στελέχη που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του κ. Βενιζέλου, δεν εκφράζουν διαφωνίες ή μοιράζονται ένα κεντροδεξιό προσανατολισμό (Λοβέρδος, Γρηγοράκος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) μετέχει στην κυβέρνηση χωρίς να μπορεί να υποστηρίξει ότι πλέον κινείται σε φάση ανανέωσης. Αντίθετα, είναι προφανές ότι -με αφορμή και τον ανασχηματισμό- θα έχει ένταση αναφορικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος προσπαθεί να μαζέψει "εσωκομματικά κουκιά" ενόψει του συνεδρίου, μοιράζοντας υπουργικούς θώκους, αλλά δεν απαντά στα ερωτήματα για την "επόμενη μέρα" του κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι κ.κ Σκανδαλίδης, Ανδρουλάκης Μωραϊτης ήδη περιμένουν στη γωνία για να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να θέσουν ζητήματα για το πού πάει το κίνημα εν όψει και των επόμενων εκλογών αλλά και των διεργασιών στην κεντροαριστερά.

 

aaa090614

 

Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη

"Το ΠΑΣΟΚ είναι ικανοποιημένο από την νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στον αριθμό των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών διατηρούνται οι αναλογίες που υπήρχαν μεταξύ των δύο κομμάτων", αναφέρουν σε σχόλιό τους κύκλοι του προέδρου.

 

Αιτία το γεγονός, όπως λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σε επίπεδο υπουργού τα Υπουργεία Εξωτερικών ( Ευ. Βενιζέλος ), Περιβάλλοντος ( Γ. Μανιάτης) και Υποδομών ( Μ. Χρυσοχοϊδης) και αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας (με τον συνεργαζόμενο μέσω της Ελιάς Αν. Λοβέρδο) αντί του Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο έχει όμως τώρα τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού (Π. Κουκουλόπουλος). Αποκτά επιπλέον αναπληρωτήυπουργό στο Υγείας ( Λ. Γρηγοράκος) αντί του Εσωτερικών στο οποίο όμως αποκτά τώρα θέση υφυπουργού(Γ. Ντόλιος). Διατηρεί τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας( Φ. Γεννηματά ) και τις θέσεις των υφυπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Ε. Χριστοφιλοπούλου), Εργασίας (Β. Κεγκέρογλου) και Εξωτερικών (Δ. Κούρκουλας) και αποκτά υφυπουργούς στα Υπουργεία Ανάπτυξης (Οδ. Κωνσταντινοπουλος) και Πολιτισμού (Α. Γκερέκου).

 

Από την κυβέρνηση, αποχωρούν ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής Αθ . Τσαυτάρης, που όπως αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, είχαν κατά κοινή ομολογία επιτυχημένα χρόνια στο Υπουργείο που κορυφώθηκαν με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ . Δικαιολογούν, δε, το ότι υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, αποχώρησε, επειδή το ΠΑΣΟΚ / Ελιά αναλαμβάνει πλέον θέση του Υπουργού Παιδείας.

 

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα .

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καρφώνει το νέο σχήμα

 

"Κανείς δεν πιστεύει πως ο ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ' ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει", αναφέρει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

 

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι "το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, «καμιά σκέψη για χαλάρωση». Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών".

Άλλωστε οι εκλογές δεν αργούν...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:12 - 10 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.