ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαθεσιμότητα ΑΕΙ: Σε ρόλο…Σολομώντα Σαμαράς-Βενιζέλος «θυσιάζουν», αλλά…εν ευθέτω χρόνο 500 διοικητικούς

00:00 - 16 Ιουν 2014 | Πολιτική
Διαθεσιμότητα ΑΕΙ: Σε ρόλο…Σολομώντα Σαμαράς-Βενιζέλος «θυσιάζουν», αλλά…εν ευθέτω χρόνο 500 διοικητικούς
Με μια…σολομώντειο λύση Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος επιχειρούν να βάλουν τέλος στην πρώτη σοβαρή αρρυθμία της νέας κυβέρνησης.

Στην έκτακτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο το απόγευμα της Κυριακής για το πόσοι από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ θα τεθούν εκτός δημοσίου αποφασίστηκε να διασωθούν 600 από τους 1000 πλέον, μετά από σχετική γνωμοδότηση αξιολογητών, ενώ για τους υπόλοιπους αφήνεται μια χαραμάδα ελπίδας σε δεύτερο χρόνο. Σημειώνεται ότι ο φέρελπις για αρχηγός της Ελιάς, υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέχεια της στάσης του συναδέλφου του στο Πανεπιστήμιο πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου αρνιόταν να υπογράψει την απομάκρυνση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ που ήταν εδώ και 8 μήνες σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, «προκηρύσσονται αμέσως προς κάλυψη 600 θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ». Επίσης, όπως τονίζεται, «όσο διαρκεί η προθεσμία της αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και υποβάλλουν αιτήσεις για κάλυψη προκηρυγμένων θέσεων, δεν απολύεται – σύμφωνα με τη νομοθεσία - κανείς από όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Στο μεταξύ, τα οργανογράμματα που έχουν υποβάλει τα ΑΕΙ αξιολογούνται από ανεξάρτητο αξιολογητή μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ. Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη».
Το όλο θέμα πάντως δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα στα Πανεπιστήμια που ήδη βρίσκονται σε εξετάσεις. Πάντως για τον Ανδρέα Λοβέρδο η λύση κρίνεται ικανοποιητική, καθώς ο ίδιος εξ αρχής ζητούσε να υπάρξει αξιολόγηση. Βέβαια πολλοί θεωρούσαν ότι ο υπουργός Παιδείας, που συναντήθηκε με τον κ. Βενιζέλο πριν από την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν συνολικά αντίθετος και ήθελε ρήξη με τον Κυρ. Μητσοτάκη, που έχει την ευθύνη της μείωσης του Δημοσίου.
Πάντως, επί της ουσίας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν θα προκηρυχθεί μέσω της τεχνικής βοήθειας του ΕΣΠΑ αξιολογητής για να καθορίσει επακριβώς τις ανάγκες των ΑΕΙ σε διοικητικό προσωπικό. Το θέμα βέβαια είναι πότε θα ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, πριν ή μετα τις εκλογές, καθώς μέχρι τότε δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος…


Συνάντηση Βενιζέλου-υπουργών του ΠαΣοΚ την Δευτέρα
Στο μεταξύ στο φόντο των εξελίξεων αυτών σύσκεψη των πράσινων υπουργών και υφυπουργών συγκαλεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη στρατηγική του κινήματος έναντι της τρόικας σε μια σειρά προαπαιτούμενων μέτρων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να τους ζητήσει να επιμείνουν στην ανάγκη της εθνικής διαπραγμάτευσης για ζητήματα όπως είναι η διαθεσιμότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις - για τις οποίες υπάρχει απόλυτο βέτο από την πλευρά του ΠαΣοΚ.
Ανέθεσε μάλιστα στον Χρ. Πρωτόπαπα και στον Π. Ρήγα να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Δ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου από το γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να διαμορφωθεί κοινή επιχειρηματολογία έναντι της τρόικας.


Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.