ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς – Αλίεφ: Πιέσεις στην Ε.Ε. για ολοκλήρωση της πώλησης ΔΕΣΦΑ

16:13 - 16 Ιουν 2014 | Πολιτική
Σαμαράς – Αλίεφ: Πιέσεις στην Ε.Ε. για ολοκλήρωση της πώλησης ΔΕΣΦΑ
Υψηλής σημασίας για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου την επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο Iλ. Αλίεφ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρία ενέργειας του Μπακού Socar. Επίσης θα μεταφέρει τις ενέργειες που έχει κάνει η Ελληνική πλευρά για την άμεση ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στις Βρυξέλλες για το θέμα ασκώντας πιέσεις στην Ε.Ε.

Εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με την πρόσφατη πιστοποίηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ότι ο ΔΕΣΦΑ συμμορφώνεται με τις προβλέψεις της κοινοτικής ενεργειακής νομοθεσίας.

 
Επίσης, εκτιμάται ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν σχετικές γραπτές εγγυήσεις ότι παρά το ότι η θητεία της Ευρ. Επιτροπής έχει ολοκληρωθεί δε θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα, από όποιον αναλάβει τη θέση που ο νυν Επίτροπος  Ενέργειας Έτιγκερ κατέχει.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε πέρυσι, ωστόσο εκκρεμεί το «πράσινο» φως από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξετάζει το ζήτημα από την άποψη του Κοινοτικού Δικαίου.
 
Στην απόφαση πιστοποίησης που η ΡΑΕ έδωσε στον ΔΕΣΦΑ, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η ανεξαρτησία της λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς εξασφαλίζεται επαρκώς καθώς η εταιρεία ΔΕΣΦΑ Α.Ε., τόσο υπό το παρόν όσο και υπό το επικείμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της, δεσμεύεται από και οφείλει να συμμορφώνεται με το σύνολο του εθνικού και επομένως του ενωσιακού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που τυγχάνει εφαρμογής σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς».
 
Η ΡΑΕ έκρινε επίσης ότι ο ΔΕΣΦΑ τόσο υπό το παρόν όσο και υπό το επικείμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συμμορφώνεται με τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις που απαρτίζουν το πρότυπο διαχωρισμού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς καθώς και ότι η χορήγηση της πιστοποίησης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η πιστοποίηση, που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, πέρασε  συναλλαγής έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, εκείνες καλούνται να επικυρώσουν την απόφαση, και κάπου μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να έχει κλείσει η συμφωνία.
 
Κι ο ΤΑΡ στο μενού
Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει με τον πρόεδρο Αλίεφ για την πορεία  του ΤΑΡ, τις νέες οδεύσεις κλπ. . Όπως αναφέρει ανώτατη πηγή « σε συνεργασία και με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες θα είναι ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τη Βόρεια Ελλάδα». Επίσης, τονίζει ότι  σε συνδυασμό με την πώληση ΔΕΣΦΑο ΤΑΡ καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, κάτι που όπως επισημαίνει πρέπει να το αντιληφθεί και η Ε.Ε.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να τεθεί και το ζήτημα με τη νέα μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας τόσο του ΤΑΡ, όσο και του κοιτάσματος SDII. Σημειώνεται ότι τελευταία υπάρχει συζήτηση για την αποχώρηση της ΕΟΝ από τον αγωγό αλλά και της TOTAL από την κοινοπραξία του κοιτάσματος.
 
Στο επίκεντρο της επίσκεψης αναμένεται να βρεθεί και συνολικά η επενδυτική εξάπλωση των αζέρικων εταιριών στην Ελλάδα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως έχουμε και σημαντικές ειδήσεις.
Άλλωστε βασικός στόχος του κ. Αλίεφ είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε βάση τροφοδότησης του φυσικού αερίου της Κασπίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αρχίζοντας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μέσω του σχεδιαζόμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.
 
 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.