ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Η αντιπολίτευση αποφάσισε αποχή από τη Βουλή για να μη συμπορευθεί με τη Χ.Α"

00:30 - 11 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Μαξίμου: "Η αντιπολίτευση αποφάσισε αποχή από τη Βουλή για να μη συμπορευθεί με τη Χ.Α"
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή την απόφασή του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ να μην συμμετάσχουν στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος, την Παρασκευή το πρωϊ, όπου θα αποφασισθεί εάν υπάρχουν οι λόγοι που επβάλει το Σύνταγμα για να ανοίξει η Ολομέλεια, και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη "μικρή ΔΕΗ".

Ειδικότερα, η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστώσει πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα για τη "μικρή ΔΕΗ" δεν είναι όμοιες, έχουν διαφορετική λογική, διαφορετικό αίτημα και δεν μπορούν να συναθροιστούν.

avoulteps100714

"Το μόνο κοινό που τις συνέδεε", σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας". Συμπλήρωσε, δε, πως όταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες, όπως χαρακτηριστικά είπε, έπεσαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών.

 

"Δεν μπορούσε να συναθροιστεί η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί, όπως το ίδιο είχε δηλώσει, το περιεχόμενό της ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπορευτούν με τη Χρυσή Αυγή. Γι' αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή. Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο!", πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

 

Την απόφασή του να μην παραστεί στη διαδικασία συζήτησης στο Α' θερινό τμήμα για το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ γνωστοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να μη νομιμοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για κυβερνητική απόφαση που "είναι απολύτως αντισυνταγματική και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής".

avoultep100714

Για "συνεδρίαση- παρωδία" κάνουν λόγο και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι επίσης αποφάσισαν να μην παραστούν κατά τη συνεδρίαση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που μετέχουν στο Α' θερινό Τμήμα. Σύμφωνα με τον κ.Καμμένο, "υπάρχει θέμα σοβαρό, αφού έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής". Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΜΠΕ, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως διευκρίνισε- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να "καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση". Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη είχε νωρίτερα την Πέμπτη ο Πάνος Καμμένος για να καθορίσουν ενιαία στάση όσον αφορά το δημοψήφισμα

 

"Προσχηματική, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα" χαρακτηρίζει την συζήτηση και το ΚΚΕ, και δηλώνει επίσης ότι δεν θα πάρει μέρος.

 

Σημειώνεται ότι το Α΄ θερινό τμήμα της βουλής καλείται να αποφασίσει την Παρασκευή σε ειδική συνεδρίαση, αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ είναι ομοειδείς, αν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν καθώς και αν το ερώτημα που θέτουν σχετικά με την πώληση του 30% της ΔΕΗ, έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.

 

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης,  διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν, και δια αυτού του τρόπου να νομιμοποιηθούν, οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών.

 

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι "παλλαϊκό μέτωπο" με τη Χρυσή Αυγή επιτυγχάνει ως φαίνεται να συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Τελικά εκεί τον οδήγησε η πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Μετά τη δήλωση του κ. Κουβέλη, με την οποία αρνείται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ με αυτούς της Χρυσής Αυγής, οι κρυφοί συνέταιροι αποκαλύπτονται.

alexi100714

 

Να σημειωθεί ότι υπερβαίνουν τον εκ του Συντάγματος απαιτούμενο αριθμό των 120 οι βουλευτές που ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο που αφορά την πώληση της ΔΕΗ και την δημιουργία της «μικρής» ΔΕΗ καθώς έως τώρα έχουν κατατεθεί επτά προτάσεις με συνολικά 139 υπογραφές.

 

Ποιοι έχουν καταθέσει προτάσεις

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 120 υπογραφές για να διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για δημοψήφισμα. Η απόφαση της Ολομέλειας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί 180 ψήφους.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής έχουν κατατεθεί προτάσεις από:

  •     τον ΣΥΡΙΖΑ (με 71 υπογραφές)
  •     τη Χρυσή Αυγή (με 16 υπογραφές)
  •     τους Ανεξάρτητους Έλληνες (με 14 υπογραφές, καθώς συνυπογράφει και ο Νίκος Νικολόπουλος)
  •     τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (με 14 υπογραφές)
  •     το ΚΚΕ (με 12 υπογραφές)
  •     τη ΔΗΜΑΡ (με 11 υπογραφές, αλλά χωρίς τις υπογραφές του Γρηγόρη Ψαριανού και της Κατερίνα Μάρκου που ανεξαρτητοποιήθηκε)
  •     και του πρ. προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα (που την υπογράφει ο ίδιος).

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:13 - 11 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.