ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ν/Σ για τις Ακτές: Ο γιαλός κάνει …. "φουρτούνα"

00:01 - 17 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Ν/Σ για τις Ακτές: Ο γιαλός κάνει …. "φουρτούνα"
Το νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό, εφόσον κατατεθεί, αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα των επομένων ημερών καθώς, δημιουργώντας εντάσεις τόσο ενδοκυβερνητικές, όσο και μεταξύ των πτερύγων της Βουλής.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν το κείμενο με τη μορφή που ήλθε στη δημοσιότητα και συνάντησε πολυποίκιλες αντιδράσεις θα οδεύσει για τη Βουλή. Βέβαια αποτελεί παράπλευρο ζήτημα της αναμόρφωσης της δασικής νομοθεσίας και συνδέεται με την προώθηση μεγάλων επενδύσεων, ειδικά στον τουρισμό, κι άρα τυγχάνει του ενδιαφέροντος της τρόικας.

afourtou160714

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ από χτες το πρωί έσπευσε να "κάψει" το ενδεχόμενο επανάκαμψης του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η Χαριλάου Τρικούπη, επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις της πράσινης κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν εκείνες που οδήγησαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται τώρα υπό επεξεργασία.

 

"Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί στενά και υπεύθυνα την εξέλιξη του θέματος και μάλιστα μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, διαπιστώσαμε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας και χρειάζεται ακόμη χρόνος για να φτάσει στη Βουλή", σημειώνει χαρακτηριστικά και επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ που έχει σηκώσει το θέμα.

 

"Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο «φάντασμα». Μόνιμα προσκολλημένος στον τυχοδιωκτισμό, στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς. Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανόνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα, στα σχέδια του κ. Τσίπρα", αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη απευθυνόμενη στη ΔΗΜΑΡ, που έχει σπεύσει να συνταχθεί με το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πάντως, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης για το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Τρίτη 23 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 28 Αυγούστου με τη συμμετοχή βουλευτών τουλάχιστον από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά το 2012.

afour160714

 

Μέτωπο από το ΣΥΡΙΖΑ

 

Μετά τη ΔΕΗ, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους για το θέμα των αιγιαλών, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει νέο μέτωπο κατά του νομοσχεδίου, αλλά και να προκαλέσει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς να τοποθετηθούν. Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εκ νέου κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ανεξάρτητους βουλευτές, δίκτυα, οργανώσεις και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού των δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

 

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο Μπενάκη, χαρακτήρισε το- υπό επεξεργασία- νόμο,  "εθνική καταστροφή".

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι "υπονομεύεται σε πρωτόγνωρο βαθμό το μέγεθος, το καθεστώς και ο χαρακτήρας της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ευρύτερα η φύση, οι παραδόσεις και το μέλλον της χώρας".

 

Παράλληλα, όπως υποστήριξε, "ανατρέπεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη απόλαυση των δημόσιων αγαθών, η κατοχυρωμένη από αιώνες διάσταση των δημόσιων κτημάτων ως κοινής χρήσης πράγματα, εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας και, επομένως, προσβάλλεται ευθέως κάθε επιστημονική, δικαιακή και κοινή λογική".

afou160714

Συνέχισε, λέγοντας πως "αν κάτι περιγράφει με τον πιο απεχθή τρόπο την πολιτική του πλιάτσικου, τη πολιτική της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας, στις ορέξεις των πιο αρπακτικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου είναι αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο. Αν κάτι αντανακλά την πολιτική ποιότητα της συγκυβέρνησης του κου Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι επίσης αυτό το νομοσχέδιο".

 

Επιτιθέμενος προσωπικά σε αμφότερους τους κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: "Μιλούν συνήθως με μεγάλα λόγια για τη πατρίδα, αλλά είναι έτοιμοι να παραδώσουν δίχως δεύτερη σκέψη, τους πιο όμορφους τόπους αυτής της πατρίδας στην καταστροφή.

 

Μιλούν επίσης πολύ για ανάπτυξη, αλλά κατανοούν την ανάπτυξη ως παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών.

Μιλούν πολύ για την τουριστική βιομηχανία, αλλά την απαξιώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα.

Και αναγορεύοντας την αρπαχτή σε κατοχυρωμένη διά νόμου πρακτική".

 

Συμπέρανε δε ότι: "Δεν θα διστάσουν να συρρικνώσουν τη δημοκρατία, να παραβιάσουν το Σύνταγμα, να εκφυλίσουν ακόμα και την ίδια τη κοινοβουλευτική διαδικασία" καθώς: "εκπροσωπούν έναν κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό εφιάλτη δίχως τέλος".

afourt160714

 

Μήνυμα σε επενδυτές

 

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος σε πολιτικό κόσμο και επενδυτές έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. "Να προειδοποιήσουμε με την ευκαιρία αυτή όλους όσοι εποφθαλμιούν τις παραλίες και τις ακτές της Ελλάδας να το σκεφτούν για άλλη μια φορά: Όπως στο θέμα της ΔΕΗ, έτσι και στους αιγιαλούς, ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει στη Βουλή. Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο περάσει, θα μας βρει μπροστά του κάθε «επενδυτής» που θα επιχειρήσει να φράξει, να μπαζώσει, να καταστρέψει και το πιο μικρό τμήμα της πατρίδας μας".

 

Όπως διακήρυξε ο ίδιος: "Έννοια σας και ξέρουμε πως. Από τις Σκουριές ως το Ελληνικό, από τη Λευκίμμη ως την Κερατέα, από τη προστασία των δασών μέχρι τη προστασία των πάρκων στις πόλεις μας, ξέρουμε τον τρόπο".

 

Και η απάντηση του Μαξίμου

 

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση από την κυβερνητική εκπρόσωπο. "Συνέβη και αυτό! Ο κ. Τσίπρας οργάνωσε τη δεύτερη Ιουλιανή επίθεση κατάληψης των θερινών ...ανακτόρων, επί νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή και το περιεχόμενο του οποίου ο ίδιος αγνοεί", τόνισε η Σ. Βούλτεψη.

afo160714

Σύμφωνα με την ίδια, "επιβεβαιώνεται έτσι περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε αποκαλύψει και καταγγείλει: ότι στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να στήσει συμμαχίες και να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές ενόψει της Προεδρικής εκλογής, ο κ. Τσίπρας αναζητά ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν".

 

Όπως σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, το σχέδιό του κ. Τσίπρα, παραμένει το ίδιο: "να σώσει τον εαυτό του από την εσωκομματική αμφισβήτηση, προκαλώντας πολιτική ανωμαλία στη χώρα. Ευθύνη πλέον έχουν και όσοι τον βοηθούν να φέρει σε πέρας αυτό το σχέδιο καταστροφής της ελληνικής οικονομίας.

 

Μετά τη «μάχη της ΔΕΗ» που την ξεκίνησε από τα βουνά του Αμυνταίου για να την εγκαταλείψει στο Κοινοβούλιο, τώρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να πάει ...παραλία, ασχολούμενος με τους αιγιαλούς. Να είναι όμως βέβαιος ότι ο Ελληνικός λαός έχει ήδη πετάξει τα σχέδιά του στη θάλασσα", κατέληξε η Σ. Βούλτεψη.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.