ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές: Πολιτικό πόκερ με μνημόνια, φορολογικό και ....ολίγον Μεταπολίτευση

00:01 - 25 Ιουλ 2014 | Πολιτική
Εκλογές: Πολιτικό πόκερ με μνημόνια, φορολογικό και ....ολίγον Μεταπολίτευση
Την τακτική τους εν όψει φθινοπώρου ξεδιπλώνουν τα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων.

Μάλιστα, εκκίνηση έγινε με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, που εν μέσω φορολαίλαπας αλλά και της παραδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το πολίτευμα στα χρόνια των μνημονίων τραυματίστηκε, έλαβε σημαντική διάσταση. Πέρα από τις χειραψίες στη Βουλή των πολιτικών αρχηγών δείγμα, έστω και συμβολικό, ότι οι συνεργασίες μετά τις εκλογές μπορεί και να φέρουν κοντά ορκισμένους εχθρούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επχιειρούν να διαμορφώσουν το σκηνικό εν όψει των κρίσιμων μετρήσεων δυναμικού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με εμφανή την προσπάθεια να εμφανιστεί θεσμικός και προσηλωμένος στην εξάντληση της τετραετίας διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πάμε σε εκλογές». Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης και συζήτησης του με βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο της Βουλής, αν πιστεύει ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την σημερινή Βουλή, απάντησε «εγώ έτσι πιστεύω». Σε κάθε περίπτωση πρόεθεσή του είναι να χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες έστω κι αν ό ίδιος επιλέξει την λύση των εκλογών συνεκτιμώντας τη συγκυρία και τα οικονομικά δεδομένα.
Αντάρτικο Καραμανλικών
Ωστόσο μέχρι το φθινόπωρο ο δρόμος είναι μακρύς και κυρίως στρωμένος με αγκάθια, μπλόφες και μεγάλη δόση ... πολιτικού πόκερ για το ενδεχόμενο εκλογών . Δεν είναι τυχαίο, ότι σε μια προσπάθεια να στείλουν μηνύματα τόσο στην εκλογική ταους βάση όσο και στο Μαξίμου έξι βουλευτές της ΝΔ και συγκεκριμένα οι: Γ. Βλάχος, Αλ.Κοντός, Ανδ. Λυκουρέντζος, Ευρ. Στυλιανίδης, Ιορ. Τζαμτζής και Κ. Τσιάρας κατέθεσαν την Πέμπτη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, με την οποία τοποθετούνται ουσιαστικά επί της φορολογικής πολιτικής και ζητούν δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολόγηση.

Στο κείμενό της ερώτησής τους οι έξι βουλευτές, που προέρχονται από το Καρμανλικό στρατόπεδο και δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το Μαξίμου επισημαίνουν τον κίνδυνος αποτυχίας στην επίτευξη των εισπρακτικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, εξ αιτίας της πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υψηλές φορολογικές απαιτήσεις. Ουσιαστικά έρχονται να συμπληρώσουν ή να υπερφαλαγγίσουν το ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη από χτες καταθέσει σχετικές προτάσεις που ουσιαστικά... αλλάζουν όλο το φορλογικό...


Τι ζητούν οι Καρμανλικοί...
Αναφέρονται σε «χιλιάδες παραδείγματα φορολογικών αδικιών σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών», οι οποίοι όπως τονίζουν, «σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να πράξουν το αδιανόητο, δηλαδή να πληρώσουν φόρους ίσους ή ακόμα και υψηλότερους των εισοδημάτων τους λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης».

«Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει αίσθηση της δυσμενούς αυτής της πραγματικότητας και επεξεργάζεται προτάσεις φορολογικών ελαφρύνσεων. Κρίνεται αναγκαίο οι προτάσεις αυτές να στοχεύουν στην απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης και εκλογίκευσης των στόχων, τους οποίους έχει θέσει η κυβέρνηση ως προς τα έσοδα του Κράτους» σημειώνουν οι βουλευυτές, οι οποίοι σημειωτέον θεωρούνται καραμανλικής επιρροής.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών να μειώσει

α) το τέλος επιτηδεύματος,
β) το ποσοστό προκαταβολής φόρου από το υπέρογκο 55%, γ) το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης,
δ) τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα,
ε) τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

Ζητούν επίσης την καθιέρωση ελάχιστου αφορολόγητου εισοδήματος, σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος ως «ορίου της φτώχειας».


Σε «γραμμή» με το ΣΥΡΙΖΑ;
Κι όλα αυτά την ώρα που τα σενάρια για πιθανές συνεργασίες μετά τις εκλογές ακόμα και τμήματος της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και παίρνουν σε περίπτωση νίκης της αριστεράς σε ενδεχόμενες εκλογές... Πάντως, την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας έσπευσε παρά τις χειραψίες με τον κ. Βενιζέλο να στείλει τα μηνύματα πανταχόθεν εν όψει κλίματος εκλογών. Και με αφορμή την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
"Δεσμευόμαστε ότι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η ελευθερία και τα δικαιώματα του λαού είναι και θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ότι θα κάνουμε τα πάντα για να απαλλάξουμε το σώμα και την ψυχή της δημοκρατίας από τη βαναυσότητα των μνημονίων. Για να εξαλείψουμε το φαιό στίγμα των υμνητών του Χίτλερ και της χούντας. Για να βγει η δημοκρατία μας από τη σημερινή δοκιμασία πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη από ποτέ» Κι αυτό λίγες ώρες μετά την αναφορά του κ. Κάρολου Παπούλια για τραυματισμένη δημοκρατία από τα μνημόνια....
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:35 - 24 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.