ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: "Η Ελλάδα σήμερα βγαίνει από την κρίση"- Γιούνκερ: "Φίλος κι αδερφός ο Έλληνας πρωθυπουργός"

13:50 - 04 Αυγ 2014 | Πολιτική
Σαμαράς: "Η Ελλάδα σήμερα βγαίνει από την κρίση"- Γιούνκερ: "Φίλος κι αδερφός ο Έλληνας πρωθυπουργός"
"Η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση", τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Για τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η Ελλάδα και ολοκληρη η Ευρώπη, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλοντ Γιούνκερ που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρόγραμμα του νέου προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζει και τις δικές μας αγωνίες και του όλου του ευρωπαϊκού Νότου, για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη μετανάστευση και την απασχόληση των νέων τόνισε ο κ. Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Επιπλέον χαρακτήρισε ειδικότερα τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ.

«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

 

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».

 

Από την πλευρά του, θερμό μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση έφερε μαζί του ο νέος προέδρος της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στα γαλλικά και σε πολύ προσωπικό τόνο για τον έλληνα πρωθυπουργό αποκαλώντας τον φίλο και αδερφό.

Τόνισε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για δύο πράγματα: αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β' εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ αρχικώς ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει ποιο θα είναι, ενώ στην συνέχεια σημείωσε: «Δεν θα απογοητευτείτε».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:06 - 04 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.