ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρούτα και Χρηματιστήριο φέρνουν ρωσικό πυρετό στην Αθήνα

00:01 - 07 Αυγ 2014 | Πολιτική
Φρούτα και Χρηματιστήριο φέρνουν ρωσικό πυρετό στην Αθήνα
Πυρετός επικρατεί στην χρηματιστηριακή και την πραγματική οικονομία λόγω της κλιμάκωσης της Ουκρανικής κρίσης.

Η είδηση του εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων που διέταξε για τη Ρωσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν ως αντίποινα για τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία έπεσε ως βόμβα έστω κι αν από πολλούς αναμενόταν, λόγω των τελευταίων καθησυχαστικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Ντ. Μεντβιέντεφ.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε την Τετάρτη ένα διάταγμα, το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. Στο πλαίσιο αυτό, σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που συγκλήθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης μετά την είδηση, εξετάστηκε τόσο το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί αλλά και πώς θα περιοριστεί ο αντίκτυπος από τις κυρώσεις.

Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσο κόστος και στην ελληνική οικονομία καθώς θα σταματήσει η εξαγωγή προς τη Ρωσία γεωργικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας δεν εξαιρεί την Ελλάδα, καθώς αφορά το σύνολο των χωρών-μελών της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, το 2013 εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, καθώς και άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα. Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%.

Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερίκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων). Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ποσοστό των εξαγωγών από την Ελλάδα ανέρχεται σε 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).

Ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης

«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (...) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα προϊόντα που θα σταματήσουν να εισάγονται και τα οποία παράγονται στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ ο φόβος για ένταση της κρίσης στην Ουκρανία και για επιπτώσεις από πιθανά ρωσικά αντίποινα οδήγησε και το χρηματιστήριο σε πτώση δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στο εσωτερικό.

 

 

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών για το ρωσικό εμπάργκο

Παράλληλα, επείγουσα σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο με όλους τους αρμόδιους φορείς θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι επιπτώσεις από τα ρωσικά αντίποινα στην ελληνική οικονομία. Η σύσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή κλήθηκε ο ρώσος πρέσβης στο υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον κ. Μίχαλο, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν εμπόδισε το Κρεμλίνο να προχωρήσει στην κίνησή του.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

Τελευταία τροποποίηση στις 10:59 - 07 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.