ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Obama: "Δεν θα επιτρέψουμε στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ιδρύσουν χαλιφάτο σε Ιράκ και Συρία"

13:00 - 09 Αυγ 2014 | Πολιτική
Obama: "Δεν θα επιτρέψουμε στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ιδρύσουν χαλιφάτο σε Ιράκ και Συρία"
O αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξη στου NYT, "επισημοποίησε" το ενδεχόμενο διεύρυνσης των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ από μεριάς ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε την Παρασκευή την έγκρισή του για στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, με στόχο την πρόληψη πιθανής γενοκτονίας μειονοτήτων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times και το δημοσιογράφο Thomas Freedman, «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να ιδρύσουν χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία», διευκρινίζοντας ωστόσο, πως για να υπάρξει ευρεία επέμβαση στο Ιράκ θα πρέπει τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να βρουν τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Επαινώντας την ηγεσία του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν για την αποτελεσματικότητά της και για την ανοχή που επιδεικνύει προς άλλες θρησκευτικές ομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν. «Γενικότερα, όμως, αυτό που έχω τονίσει είναι ότι δεν θέλω να καταλήξουμε να είμαστε η ιρακινή πολεμική αεροπορία» διευκρίνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που δεν έκανε περισσότερα για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης και δήλωσε απαισιόδοξος για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας, επιπλέον ανησυχία για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και απογοήτευση για τη στάση της Κίνας.

Εκφράζοντας τη λύπη του που η κυβέρνησή του δεν κατέβαλε μεγαλύτερες προσπάθειες για να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της Λιβύης μετά την αεροπορική εκστρατεία που συνέβαλε στην ανατροπή του καθεστώτος του Muammar Gaddafi, είπε: «Λοιπόν, αυτό είναι ένα δίδαγμα που ακολουθώ κάθε φορά. Θέτω το ερώτημα: «Πρέπει να επέμβουμε στρατιωτικά; Έχουμε απάντηση για την επόμενη ημέρα;». Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas έχουν την ικανότητα να φθάσουν σε μακροπρόθεσμη ειρηνευτική συμφωνία, ανάλογη με εκείνη που αποδείχθηκε έτοιμος να συνομολογήσει ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Anwar Sadat, την ίδια που αποδέχθηκαν οι ισραηλινοί πρωθυπουργοί Menachem Begin και Yitzhak Rabin. «Από κάποια άποψη ο Μπίμπι είναι υπερβολικά ισχυρός, από κάποια άποψη ο Αμπάς είναι υπερβολικά αδύναμος για να συγκλίνουν και να λάβουν τις βαρύνουσες αποφάσεις που είχαν τη βούληση να λάβουν ένας Σαντάτ, ένας Μπεγκίν, ένας Ραμπίν» είπε.

Ο Obama, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για την απροθυμία του να εφαρμόσει επεμβατική πολιτική σε δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε σκωπτικά ότι μερικές φορές φορές εύχεται οι ΗΠΑ να έμοιαζαν περισσότερο με την Κίνα: μια υπερδύναμη που κανείς δεν περιμένει από αυτήν να επέμβει«Είναι χαλαροί και ήταν χαλαροί τα τελευταία 30 χρόνια και τους βγήκε μια χαρά» είπε.

Σχετικά με την ουκρανική κρίση, πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin δεν θα υποχωρήσει από την ανατολική Ουκρανία. «Μπορεί και να εισβάλει» είπε ο Barack Obama.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 09 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.