ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΘ: Με μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων η ομιλία Σαμαρά

18:18 - 05 Σεπ 2014 | Πολιτική
ΔΕΘ: Με μηνύματα εντός κι εκτός συνόρων η ομιλία Σαμαρά
Με στόχο να αξιοποιήσει τη …λάμψη από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, να στείλει μηνύματα για τα εθνικά ζητήματα λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και να δώσει ένα στίγμα για νέα εποχή στην οικονομία για τη χώρα μας μεταβαίνει ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη.
Βασικό του μέλημα είναι να αποκαταστήσει γέφυρες με τους «νοικοκυραίους» που λόγω ΕΝΦΙΑ έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ αλλά και να καταδείξει με αιχμή τα εθνικά ζητήματα ότι ο ίδιος είναι ο μόνος εγγυητής μια εθνικά επωφελούς πορείας στη γεωπολιτική φουρτούνα της περιοχής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι, μετά το Παρίσι, θα μπορέσουν να δώσουν πράσινο φως σε στοχευμένες ανακοινώσεις, όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Ωστόσο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα με σκοπό τη συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να αποδείξουν ότι ο λογαριασμός από τις φοροελαφρύνσεις μπορεί να «πληρωθεί» χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2015.
 

Οι εξαγγελίες

Η λίστα των πρώτων φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων που οριστικοποιεί το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει:

-τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θεωρείται δεδομένη η μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου καθώς στο ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει αντί να μειώσει τα φορολογικά έσοδα.

-τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20% έως 50%. Όπλο στα χέρια του ΥΠΟΙΚ είναι η πολύ καλύτερες των προβλέψεων εισπράξεις το πρώτο επτάμηνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

-τη θέσπιση νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Η υφιστάμενη πάγια ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση χρεών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις. Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει την παροχή τουλάχιστον 48 δόσεων για την εξόφληση συσσωρευμένων χρεών προς την εφορία.

-τη μείωση κατά δυο μονάδες των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι σημερινοί συντελεστές της φορολογικής κλίμακας από 22%, 32% και 42% σχεδιάζεται να μειωθούν σε 20%, 30% και 40%.

-τη μείωση κατά δυο μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, από το 26% στο 24%.

-αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει ειδική αναφορά στις διορθώσεις που θα γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί στις εκπτώσεις για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ θα μιλήσει και για τις αλλαγές των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου κατεγράφη και το μεγάλο πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.
 
Παράλληλα ο ο Πρωθυπουργός, εκτός από τα οικονομικά, θα αναφερθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη περίοδο με στόχο, όπως έχει πει και πάλι στη ΔΕΘ, πριν από δυο χρόνια για την Ελλάδα του 2021. Με αιχμή τα οικονομικά αλλά και τα εθνικά, στο φόντο και της μη ψήφισης του άρθρου για τις γενοκτονίες από τον αντιρατσιστικό νόμο ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση, τις δηλώσεις και την πολιτική του και θα αναδείξει αντιφατικές δηλώσεις, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους (π.χ. δηλώσεις Γιώργου Σταθάκη), έξοδο από το ΝΑΤΟ (Θόδωρος Δρίτσας), για το «κίνημα δεν έχω-δεν πληρώνω» για τον ΕΝΦΙΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης), κ.α.
Το όπλο του χρέους
Δε θα παραλείψει να αναφερθεί και στο θέμα του χρέους στέλνοντας μηνύματα στους εταίρους εν όψει και της συνδιάσκεψης στην Ουάσιγκτον στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και της Ελλάδος, ώστε να συζητηθεί το ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της κι ότι αναμένει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του 2012.
Παράλληλα, το Μαξίμου ποντάρει πολλά στην πολιτική διαπραγμάτευση που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς σε υψηλό επίπεδο, με ομολόγους του αλλά και κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ. Αναμένεται, δε, να αξιοποιήσει και την κίνηση Ντράγκι για στήριξη της ρευστότητας στην ευρωζώνη και των μηνυμάτων που εκπέμεπι κατά της σφιχτής δημοσιονομικής πολτικής. Και σε αυτό θα επιμείνει και το επόμενο διάστημα, κυρίως στα θέματα όπου ακόμα δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την τρόικα, όπως τα εργασιακά και οι πλειστηριασμοί.
Ο πρωθυπουργός, ενώπιον των παραγωγικών φορέων, θα προβάλει τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και την ευκαιρία ανάδειξης μιας νοικοκυρεμένης, αλλά και πρωτοπόρου οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, τονίζοντας την προοπτική δημιουργίας εκατοντάδων θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως θα πει, είναι έως το 2021 το βιοτικό επίπεδο να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, εφόσον δεν προκύψει κάποιο ατύχημα και δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Επίσης, θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, στο πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδό μας στις αγορές, στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και την αξιοπιστία που έχει αποκτήσει ξανά η Ελλάδα στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από προχθές προανήγγειλε ότι την Κυριακή επίσης από τη ΔΕΘ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το συγκεκριμένο και πρακτικό οδικό χάρτη οριστικής και ασφαλούς εξόδου της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο. Όπως είπε, «όχι γιατί αυτό είναι εύκολο, αλλά γιατί αυτό είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.