ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Έρχονται φοροελαφρύνσεις, το δίλημμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

13:42 - 07 Σεπ 2014 | Πολιτική
Βενιζέλος: Έρχονται φοροελαφρύνσεις, το δίλημμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ή θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή θα τα θέσουμε όλα αυτά σε αμφισβήτηση με κίνδυνο να βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν. Το δίλημμα αυτό έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ΔιεθνήΈκθεση της Θεσσαλονίκης.



Παράλληλα, ανέλυσε τους πέντε άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί η χώρα:

  • Σταδιακή έξοδος από το μνημόνιο
  • Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
  • Παραγωγική ανασυγκρότηση με εθνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, τράπεζες)
  • Στήριξη των ευπαθών ομάδων
  • Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. «Ζούμε σε έναν κόσμο επισφαλή και ανασφαλή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το «ποιου ΠΑΣΟΚ είναι πρόεδρος» ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν έχει σκοπό να μιλήσει για τα εσωκομματικά, παραπέμποντας στην ομιλία του την Τετάρτη στο Ζάππειο.

Τόνισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη Μεταπολίτευση, έκανε όμως και σοβαρά λάθη για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη.

Επανέλαβε ότι το κόμμα σήκωσε το βάρος του 2009 μόνο του («κακώς το σήκωσε μόνο του»), διερωτώμενος γιατί το ΠΑΣΟΚ που σήκωσε το βάρος είναι στη γωνία, ενώ τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ «ως ένα άγουρο ΠΑΣΟΚ» -όπως το χαρακτήρισε- αντιμετωπίζονται ως κόμματα εξουσίας.

Σε άλλη ερώτηση για το αν το κόμμα θα έχει πρόβλημα συνοχής στο εξής εν όψει κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή (με αφορμή όσα έγιναν τη Δευτέρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου), ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει βουλευτής στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για το θέμα του Προέδρου είπε ότι είναι το σύμβολο της ενότητας, ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος, ο άνθρωπος που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου.

«Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται. Φυσικά θα προτιμούσαμε ένα πρόσωπο από τον προοδευτικό χώρο. Αλλά ο κύριος Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;

 

Για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όσα ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης.

«Αυτά που ανακοινώθηκαν είναι τα αμέσως εφικτά» συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με δεδομένο ότι το μέτρο δεν απέδωσε.

«Προφανώς θα υπάρξει θεαματική μείωση της έκτακτης εισφοράς και προφανώς θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα» συμπλήρωσε.

Άφησε πάντως και μια αιχμή: «Προφανώς καταλάβατε όλοι τι ήταν ο ΕΕΤΗΔΕ και πολλοί τον νοσταλγούν τον ΕΕΤΗΔΕ».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι χρειάζονται πολλές δόσεις στις επιχειρήσεις για να ενισχυθούν τα Ταμεία.

Για το θέμα της κεντροαριστεράς επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όλους χωρίς προαπαιτούμενα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.