ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα στη Σκωτία

12:15 - 18 Σεπ 2014 | Πολιτική
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα στη Σκωτία
Μια ιστορία 307 ετών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασαν την Πέμπτη οι Σκωτσέζοι.

Ιδού οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις πριν μιλήσει η κάλπη το πρωί της Παρασκευής.

  • Πότε ενώθηκαν η Αγγλία με τη Σκωτία;

Η πράξη της Ένωσης μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας υπεγράφη στις 16 Ιανουαρίου, 1707 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου του ίδιου έτους, δημιουργώντας το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Το σκωτσέζικο Κοινοβούλιο διαλύθηκε, και ένα ενιαίο Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε στο Westminster στο Λονδίνο.

  • Γιατί ενώθηκαν;

Σκωτία και  Αγγλία έχουν μια περίπλοκη ιστορία, αλλά η σύντομη απάντηση είναι ότι η Σκωτία χρειαζόταν μια οικονομική ώθηση. Τα οικονομικά της χώρας ήταν άσχημα και απέτυχε η προσπάθεια να δημιουργήσει μια οικονομική αποικία στον Παναμά.

indyref

  • Ποιες είναι οι αντιτιθέμενες πλευρές στο δημοψήφισμα;

Υπάρχουν δύο ομάδες: Η εκστρατεία Ναι είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Το επίσημο όνομα για αυτή την καμπάνια είναι ΝΑΙ - Σκωτία. Η εκστρατεία ΟΧΙ θέλει να κρατήσει ανέπαφη την Ένωση. Το επίσημο σύνθημα αυτής της εκστρατείας είναι «καλύτερα μαζί».

  • Ποιοι είναι οι ηγέτες της εκστρατείας;

Alistair Darling του Εργατικού Κόμματος, ηγείται της εκστρατείας για το ΟΧΙ / Alex Salmond πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, ηγείται της εκστρατείας για το ΝΑΙ

alister-salmond

  • Ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος;

Υπάρχει μόνο ένα ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;" Οι ψηφοφόροι θα σημειώσουν ένα τετράγωνο: Ναι ή Όχι

  • Τι έκανε τη Σκωτία να πάρει την απόφαση για δημοψήφισμα;

Η συμφωνία του Εδιμβούργου που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός David Cameron, και ο Πρωθυπουργός της Σκωτίας Alex Salmond στις 15η Οκτωβρίου 2012. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποδέχθηκε ότι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας, Holyrood, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Αυτό το θέμα είχε δώσει τη νίκη στο Σκωτικό Εθνικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

  • Ποιος έχει δικαίωμα ψήφου;

Οι άνω των 16 ετών (η ηλικία ψήφου μειώθηκε από 18 για τις γενικές εκλογές), οι οποίοι ζουν στη Σκωτία και έχουν δικαίωμα ψήφου. Για να ψηφίσουν, όσοι δεν έχουν γεννηθεί στη Σκωτία θα πρέπει να είναι πολίτες της ΕΕ ή της Κοινοπολιτείας και σήμερα ζουν στη Σκωτία. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν στη Σκωτία μπορούν επίσης να ψηφίσουν.

  • Μπορούν οι σκωτσέζοι που δεν ζουν στη χώρα να ψηφίσουν;

Όχι, η κυβέρνηση της Σκωτίας αποφάσισε να είναι λιγότερο περίπλοκη η διαδικασία. Ετσι, 800.000 Σκωτσέζοι που ζουν σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επιτραπεί να ψηφίσουν, ενώ 400.000 άνθρωποι από άλλα μέρη της Βρετανίας που ζουν στη Σκωτία θα είναι σε θέση να ψηφίσουν.

  • Ποιο είναι το βασικό σενάριο για την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η «Better Together» εκστρατεία υποστηρίζει ότι δίνει την καλύτερη δυνατή εκδοχή για τη συμβίωση. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας μπορεί να παίρνει αποφάσεις για την υγεία, την εκπαίδευση, και τις μεταφορές, ενώ η μικρή χώρα των πέντε εκατομμυρίων δρέπει τα οφέλη του να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου μεγέθους οικονομίας. Ως μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία μπορεί εύκολα να αναπτύξει το εμπόριο σε ολόκληρο  το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει πρόσβαση σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Η Σκωτία έχει επίσης την προστασία των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και η επιρροή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Ποιο είναι το βασικό σενάριο για το ΝΑΙ;

Εκείνοι που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας πιστεύουν ότι "θα ήταν πιο πλούσια" αν χώριζε από την Αγγλία. Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας θέλουν να παίρνουν τις δικές του αποφάσεις σχετικά με το πώς ελέγχονται οι πόροι και το πού επενδύονται τα κεφάλαια. Αντί να επενδύουν δισεκατομμύρια λίρες σε πυρηνικά όπλα, για παράδειγμα, θα προτιμούσαν να δοθούν πιστώσεις  για τη φροντίδα των παιδιών ή προγράμματα για να ενισχύσει την καινοτομία και τις δεξιότητες των νεαρών σκωτσέζων ώστε να παραμείνουν στη χώρα.

  • Τι λένε τα δεδομένα;

"Τα στοιχεία που εδόθησαν από την κυβέρνηση της Σκωτίας δείχνουν ότι  μια ανεξάρτητη Σκωτία θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό, τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ως σύνολο, με μηδαμινό έλλειμμα στο ετήσιο ΑΕΠ του 2017 μεταξύ 1,6% και 2,4%, σε σύγκριση με προβλεπόμενο έλλειμμα 3,4% για το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του. Αυτοί οι αριθμοί αντικρούονται από τα στατιστικά από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που λένε  ότι "κάθε Σκωτσέζος θα είναι κατά £ 1,400 ($ 2,400) πλουσιότερος ανά έτος εάν η Σκωτία παραμένει στην ένωση."

  • Τι γίνεται με το νόμισμα;

Αυτό είναι το επίκεντρο της συζήτησης. Ενώ Salmond πιστεύει ότι είναι δυνατόν για τη Σκωτία να μοιραστούν τη λίρα μετά την ανεξαρτησία, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne έχει καταστήσει σαφές ότι η νομισματική ένωση δεν είναι στα χαρτιά. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρώ, αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή στην ΕΕ. Οι αντίπαλοι του Salmond είναι επιφυλακτικοί ότι θα είναι εύκολο να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;

Πολλές δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα βραχείας κεφαλής πότε στο ΝΑΙ και πότε στο ΟΧΙ. Είναι μια αμφίρροπη μάχη.

  • Ποιες ομάδες αντιτίθενται της Ανεξαρτησίας;

Τα τρία κύρια πολιτικά κόμματα στο Λονδίνο - Εργατικοί, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες - είναι ενάντια στην ανεξαρτησία. Φεύγοντας από το Ηνωμένο Βασίλειο, λένε, θα υπάρξει  τεράστιο κόστος για τη Σκωτία.

Η Εθνική κυβέρνηση της Σκωτίας μείωσε την ηλικία ψήφου στα 16 αλλά πολλοί έφηβοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι.

  • Τι θα συμβεί αν η Σκωτία ψηφίσει ΟΧΙ;

Σκωτία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν ως έχουν για τα τελευταία 300 χρόνια. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία.

  • Τι θα συμβεί αν η Σκωτία ψηφίσει ΝΑΙ;

Η χώρα θα έχει τον πλήρη έλεγχο της άμυνάς της, τα φορολογικά έσοδα, τη δημοσιονομική και εξωτερική πολιτική, και τη μετανάστευση. Θα προηγηθεί εκχώρηση των εξουσιών από το Westminster στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 01:18 - 19 Σεπ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.