ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με "όχι" κερδήθηκε η πολιτική μάχη στη Σκωτία κι αποφεύχθηκε μια μεγαλύτερη οικονομική ήττα

12:54 - 19 Σεπ 2014 | Πολιτική
Με "όχι" κερδήθηκε η πολιτική μάχη στη Σκωτία κι αποφεύχθηκε μια μεγαλύτερη οικονομική ήττα
Έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το «όχι» επικράτησε με 55,3%, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους και τη συμμετοχή να σημειώνει ρεκόρ, αγγίζοντας το 84,6%.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο «να ενωθεί» μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. «Ηλθε η ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειό μας να ενωθεί και να προχωρήσει εμπρός» προσθέτοντας ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε για «μία γενιά», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε, επίσης, την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία. «Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων» επεσήμανε ο ίδιος. 

Την ήττα του παραδέχθηκε με τη σειρά του, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας Άλεξ Σάλμοντ. «Σκωτία, σε ευχαριστώ για τις 1,6 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του, προσθέτοντας ότι αποδέχεται τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της παραμονής της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.