ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σάββατο η ψηφοφορία "εμπιστοσύνης" για να αντιμετωπιστεί η εκλογολογία

20:04 - 01 Οκτ 2014 | Πολιτική
Το Σάββατο η ψηφοφορία "εμπιστοσύνης" για να αντιμετωπιστεί η εκλογολογία
Με στόχο να καθαρίσει το τοπίο από την εκλογική φιλολογία, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να ζητήσει τη Δευτέρα, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ψήφο εμπιστοσύνης. Εκτιμάται ότι η κίνηση έχει στόχο και την συσπείρωση της συγκυβέρνησης μετά τις τριβές των τελευταίων ημερών, με αντικείμενο τον έλεγχο της Τρόικας και τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο. Τη Δευτέρα ανοίγει η Βουλή, Τρίτη υποβάλλεται το αίτημα. Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση και το Σαββάτο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη Δευτέρα, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία για να σφυρηλατηθεί η κυβερνητικοή συνοχή που ήδη καταγράφει αρρυθμίες αλλά και να σταλεί ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση καλά κρατεί.

Η σχετική συζήτηση ξεκινά την Τετάρτη και θα καταλήξει την παρασκευή με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί τον Φεβρουάριο του 2015. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Σε σχόλιό τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο κ. Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι ας εμφανιστεί για τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο για να απολογηθεί για την πολιτική του».

 

Υπενθυμίζεται οτι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων είναι:

  • ΝΔ 126 βουλευτές,
  • ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
  • ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
  • Χ.Α. 16 βουλευτές,
  • ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
  • Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
  • ΚΚΕ 12 βουλευτές,
  • ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
  • Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.
Τελευταία τροποποίηση στις 07:43 - 02 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.