ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο - Επιθέσεις στον Τσίπρα - "Δώστε μας ψήφο εμπιστοσύνης" το σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ

00:12 - 06 Οκτ 2014 | Πολιτική
Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο - Επιθέσεις στον Τσίπρα - "Δώστε μας ψήφο εμπιστοσύνης" το σύνθημα ΣΥΡΙΖΑ
Σε αντιπαράθεση που θα αγγίζει τα όρια μια γνήσιας προεκλογικής σύγκρουσης τύπου ανοικτών ομιλιών σε οπαδούς με έντονες φραστικές επιθέσεις, εκτιμούν όλοι ότι θα προσομοιάζει το επόμενο διάστημα στην πολιτική με αφορμή την οικονομία αλλά και την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση θα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για να προβάρει επί της προεδρικής εκλογής και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία σύμφωνα με τις πληροφορίες του “R” θα παρουσιάζει την εξής εικόνα:
• Η ΝΔ δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της θα εξαπολύσει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και κατ΄ επέκταση υποδαυλίζει κινδύνους για τα συμφέροντα της Ελλάδας σε μια κρίσιμη συγκυρία.
• Δια των υπουργών της η συγκυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει τη στείρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Την κατεύθυνση έδωσε με άρθρο του στην Καθημερινή ο πρωθυπουργός τονίζοντας: "Ο,τι δύσκολα κερδήθηκε, εύκολα μπορεί να χαθεί. Μπροστά μας στο εξής έχουμε μόνο καλά νέα, όπως, τη ρευστότητα των τραπεζών, την οριστική διευθέτηση του χρέους, την πλήρη απεξάρτηση από αναγκαστικό δανεισμό. Στους επόμενους μήνες τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη συνταγματική αναθεώρηση, τις φορολογικές μειώσεις ,τη μείωση της ανεργίας και τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης".
• Το ΠΑΣΟΚ θα προβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης3 ως ανεύθυνη δύναμη που δεν έχει σχέδιο δημιουργώντας συνθήκες απομόνωσης της χώρας από τους σημαντικούς της εταίρους στη ζώνη του ευρώ και γενικότερα την ΕΕ.
• Οι τρείς αυτές πολεμικές θα επικεντρώνουν και στο γεγονός ότι όπως συνηθιζόταν παλαιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπογράψει δήλωση αναγνώρισης του χρέους και των συμβατικών δεσμεύσεων στην ευρωζώνη ένα θέλει να υποστηρίζει ότι είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη.
• Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να ακολουθήσει άλλη στρατηγική ένα ντι των επιθέσεων οργανώνοντας την εκπροσώπησή του με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάσει αναλυτικές προγραμματικές δηλώσεις για κάθε πτυχή της δημόσια σφαίρας και της οικονομίας και με σύνθημα «δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Δείγμα γραφής, για την εμπροσθοβαρή αυτή τακτική, αποτελεί η φράση του Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος: "δεν θα κάνουμε διαχείριση του συστήματος, θα το αλλάξουμε".
• Μοναδική άγνωστη παράμετρος φαίνεται να είναι η ατζέντα της αναθεώρησης του συνταγματικού χάρτη. Μέχρι στιγμής είναι γνωστή η πρόθεση Σαμαρά να ανοίξει το κεφάλαιο της συζήτησης με σειρά προτάσεων που μένει να αποτυπωθούν, ενώ η πλευρά Τσίπρα δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα δείγματα ότι υπάρχει επεξεργασμένη αντιπρόταση ώστε να διαφανεί το επίπεδο διαφωνίας ή συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά νομοθετικών προτάσεων που συνάδουν με τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σαββατοκύριακο οι δυο πλευρές επιδόθηκαν σε αντιπαράθεση περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα με πρόφαση την οικονομία αλλά κατά βάση για την πρόβα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας την οποία συνιστά στην ουσία η ψήφος εμπιστοσύνης.

 

Βασίλης Βασιλόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:11 - 06 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.