ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Ν. Αναστασιάδης μετά τις τουρκικές προκλήσεις

15:44 - 07 Οκτ 2014 | Πολιτική
Αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Ν. Αναστασιάδης μετά τις τουρκικές προκλήσεις
Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του κύπριου Προέδρου. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως είναι ασύμβατη η διεξαγωγή συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα αισθανθεί το κόστος.

Ουσιαστικά, αυτό που εξόργισε την Κύπρο είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τους ναυτιλλόμενους με την οποία δεσμεύει τις περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες που θα διαρκέσουν από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου. Μία προκλητική ενέργεια εντός της ΑΟΖ κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση των αμερικανών που δηλώνουν ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.