ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Ισραήλ στην Κυπριακή ΑΟΖ

10:35 - 17 Οκτ 2014 | Πολιτική
Ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Ισραήλ στην Κυπριακή ΑΟΖ
Άσκηση βολής με χρήση ρουκετών θα διενεργήσει το ρωσικό πολεμικό ναυτικό από τις 20 ώς και τις 23 Οκτωβρίου στα κυπριακά χωρικά ύδατα, ενέργεια που συμπίπτει χρονικά με την ώρα που τίθεται σε ισχύ η τουρκική οδηγία Navtex για το Barabaros. Εν τω μεταξύ, το κρίσιμο πρώτο 24ωρο εφαρμογής της τουρκικής οδηγίας, περιοχές έχουν δεσμευτεί και από το Ισραήλ, για στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες είχαν γίνει και στο παρελθόν.

Περιοχές για αεροναυτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά, δίπλα στα τουρκικά πλοία δέσμευσαν Ρωσία και Ισραήλ. Η ρωσική άσκηση γίνεται με άδεια που δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα διεξαχθεί κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, σε μια έκταση 800 τετραγωνικών μιλίων.Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας εξέδωσε σήμερα Notam, οδηγία με την οποία δεσμεύει από τις επτά το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας τη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, περιοχή όπου σύμφωνα με την οδηγία Navtex της Τουρκίας, θα διενεργηθούν σεσμογραφικές έρευνες από το πλοίο Barbaros.

Το Ρωσικό Notam, αναφέρει μάλιστα ότι στη περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες από πλοία, και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια. Η ρωσική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 23 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το κρίσιμο πρώτο 24ωρο εφαρμογής της τουρκικής οδηγίας Navtex, περιοχές έχουν δεσμευτεί και από το Ισραήλ, για στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες είχαν γίνει και στο παρελθόν, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα στις ασκήσεις θα συμμετέχουν έως και 24 ισραηλινά μαχητικά F15 και F16.

aozkipros

Ο Πλοίαρχος του Κυπριακού Ναυτικού Κωνσταντίνος Φυτιρής, ξεκαθάρισε ότι η παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει καμία σχέση με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. “Δεν έχει σχέση η ΑΟΖ με τις βολές στην επιφάνεια της θάλασσας ή στον αέρα. Η ΑΟΖ έχει έννοια για οικονομικές δραστηριότητες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας” είπε. Διευκρίνισε επίσης ότι η άσκηση δεν θα είναι κοντά στο τουρκικό Μπαρμπαρός, το οποίο όπως σημείωσε, “είναι βόρεια έξω από την περιοχή τη δική μας κοντά στην Τουρκία προς το παρόν”. “Δεν συνδέονται τα δύο θέματα – ρωσικό πολεμικό ναυτικό και Μπαρμπαρός - για να μην προκαλείται πανικός”, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εκμεταλλεύτηκε πάντως τη χθεσινή 10η σύνοδο Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο, για να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο κ. Αναστασιάδης είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση και με την Αγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τα συμβάντα στο Οικόπεδο 9. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η κ. Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση της τουρκικής πλευράς και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, αυτή ήταν η αντίδραση όλων των Ευρωπαίων συνομιλητών του Κύπριου προέδρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.