ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλώβητο παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ, αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος

17:59 - 26 Οκτ 2014 | Πολιτική
Αλώβητο παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ, αναφέρει ο Ευ. Βενιζέλος
«Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.

Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ και ότι τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012.

 

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις που δεν είναι ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών.

 

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι τα αποτελέσματα μπορει να σηματοδοτήσουν την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης, την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες και την επιστροφή καταθέσεων.

 

«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους ‘τραπεζίτες’. Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά», αναφέρει τέλος ο κ. Βενιζέλος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.