• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Τράπεζες: Το ιδιοκτησιακό κεντρικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης

00:10 - 28 Οκτ 2014 | Πολιτική
Με κύριο διακύβευμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση, μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την ανάδειξη της ευρωστίας των τραπεζών και να αντικρούσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει την σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς,  την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

Αυτή η τελευταία αναφορά έχει πυροδοτήσει τα σενάρια για ενδεχόμενη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, είτε  με αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής, είτε με ανταλλαγή των warrants με μετοχές. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να διακινούνται πληροφορίες για επαναγορά και ακύρωσης των warrants μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων.

Την ίδια ώρα διατήρηση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα με το οποίο σχολιάζει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Επισημαίνει ακόμη ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που τονίζουν και τα άλλα κόμματα υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες «θωρακίστηκαν» με λεφτά του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος 'διάσωσης' των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών.
 
Φαίνεται, όμως, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών.
 
Τονίζει, τέλος, ότι «σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».

 

ΚΚΕ: Δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή του λαού

Η όλη συζήτηση για την επιτυχία των τραπεζών συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν πρόκειται να βελτιωθεί τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιο του, προειδοποιώντας ότι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας βρίσκονται προ των πυλών.
 
«Η 'επιτυχία' των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, αφού αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολο τους. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών» επισημαίνει το ΚΚΕ και συνεχίζει:
 
«Χαρακτηριστικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που βρίσκονται προ των πυλών. Η όλη συζήτηση για την 'επιτυχία' συγκαλύπτει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την θωράκιση των τραπεζών, η ζωή του οποίου δεν θα γίνει καλύτερη. Η αυξημένη δυνατότητα χρηματοδότησης που σηματοδοτούν τα stress test αφορά το μεγάλο κεφάλαιο που προσδοκά σε περισσότερο και φθηνότερο δανεισμό. Δικαίως μπορεί να πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.»
 
«Η όλη συζήτηση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης μέρας και τον καλύτερο τρόπο πραγματοποίησης της, για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, αποπροσανατολίζει απ’ το ουσιαστικό: πως αναγκαία προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι η πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό και εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να περιμένουν συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».
 
ΔΗΜΑΡ: Η ρευστότητα στην αγορά παραμένει ζητούμενο
 
«Παρά τους διθυραμβικούς τόνους για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
 
«Είναι σαφές ότι τη ρευστότητα αυτή την έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν. Το γεγονός ότι τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, αλλά και στα κεφάλαια της ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσουν τις πιστώσεις.»
 
» Κυβέρνηση και διοικήσεις δεν πρέπει να λησμονούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 40 δισ. ευρώ που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος της χώρας» καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.
 
ΑΝ.ΕΛ: Δάνεια δίνονται μόνο στους ολιγάρχες
 
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα stress tests των τραπεζών αγνοώντας προφανώς ότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που φορτώθηκε ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φορολογούμενος» τονίζει στην παρέμβασή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
 
«Εμείς, επειδή γνωρίζουμε καλύτερα τα stress tests των πολιτών, ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πια ο ελληνικός λαός προκειμένου να φορτώνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή να δίνουν δάνεια μόνο στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση» καταλήγει ο κ. Καμμένος.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:52 - 28 Οκτ 2014
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman