ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδί» οι αλλαγές στο Δημόσιο εν όψει διαπραγμάτευσης με την τρόικα

12:28 - 31 Οκτ 2014 | Πολιτική
«Κλειδί» οι αλλαγές στο Δημόσιο εν όψει διαπραγμάτευσης με την τρόικα
Τις τελικές αποφάσεις της αναμένεται να πάρει σήμερα η κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί απέναντι στην τρόικα.

Έτσι, στη σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη θα κλειδώσει η κυβερνητική γραμμή που θα ακολουθηθεί στις εκ του μακρόθεν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στόχος είναι να υπάρξει έστω μια προσυμφωνία ώστε η άφιξη της τρόικας να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας, Τασία Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Κουτρουμάνης. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, να στείλει προς την τρόικα τις θέσεις της για όλα τα ανοιχτά θέματα, με στόχο την ταχεία επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κόκκινη γραμμή για ασφαλιστικό και εργασιακά

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε τυχόν αξίωση των δανειστών για νέο ασφαλιστικό και αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος «στήνουν ανάχωμα» για τα δύο αυτά θέματα θεωρώντας ότι η απαίτηση για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων δεν δικαιολογείται ούτε από την πολιτική συγκυρία ούτε από τη σημαντική μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Μάλιστα για το ενδεχόμενο προσφυγής μιας επιχείρησης στη Δικαιοσύνη λόγω δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, με βάση και τον αστικό κώδικα, θα συζητηθεί η αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο την ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων προκειμένου να μη παραμένουν «εγκλωβισμένοι» οι εργαζόμενοι.

Το δημόσιο σε πίεση

Πάντως απ΄ ότι φαίνεται οι αλλαγές στο Δημόσιο αναμένεται να είναι το κλειδί για την εξέλιξης της αξιολόγησης, αφού εκεί αναμένεται να στραφεί η πίεση των δανειστών. Έτσι, αναφορικά με το θέμα του μισθολογίου στο Δημόσιο ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό ότι: «Ο προηγούμενος νόμος ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί και συνεπώς θα πρέπει να φέρει ισχυρά στοιχεία ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης». Ωστόσο στην κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγουν στην προώθηση της μείωσης των εισαγωγικών μισθών στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα για την δοκιμαστική διετή περίοδο και στη μη περικοπή των αποδοχών όσων υπαλλήλων λαμβάνουν προσωπική διαφορά. Σε σχέση με τις υπόλοιπες 5.500 απολύσεις στο δημόσιο, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προέλθουν αποκλειστικά από τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών κάτι που το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί δύσκολο.
Ωστόσο, ο συνδικαλιστικός νόμος και ιδίως το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που έχει αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επεξεργαστεί επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης, Πιερρακάκης, Ρήγας, Χριστοφιλοπούλου) σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη.
Η Αθήνα έχει ένα περιθώριο 10 ημερών για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεών της, λόγω της συγκρότησης της νέας Επιτροπής και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου. Μετά την παρέλευση του δεκαημέρου αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, με ορόσημο τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.