ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόκληση Τούρκου βουλευτή μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο για την κυπριακή ΑΟΖ

16:39 - 04 Νοε 2014 | Πολιτική
Πρόκληση Τούρκου βουλευτή μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο για την κυπριακή ΑΟΖ
Προκλητική στάση κράτησε ακόμα και μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο , για την κυπριακή ΑΟΖ , ο Τούρκος βουλευτής, Οσμάν Μπακ μιλώντας σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και αναφερόμενος στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο. 

Αντιθέτως όπως υποστήριξε στη Βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος ενεργεί στην περιοχή μόνο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχει.

«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπάκ και συνέχισε: «Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή - στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου - κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Μπαρμπαρόσα διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.


Ο ίδιος μίλησε και για ανάγκη συμφωνίας μέσα από τον ΟΗΕ, ενώ όπως είπε δεν τίθεται θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, φράση που εκτός των συνειρμών που δημιουργεί χρησιμοποιείται για την προώθηση της πάγιας θέσης της Τουρκίας για κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας για τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Την ώρα που ο Τούρκος Βουλευτής έκανε τις δηλώσεις ο Υπουργός Εξωτερικών είχε αποχωρήσει και έτσι δεν υπήρξε άμεση απάντηση


Ωστόσο νωρίτερα ο Ευάγγελος, Βενιζέλος μιλώντας στην ίδια επιτροπή, είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του, για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


«Μας προβληματίζουν οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου και η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δημιουργεί μία κρίση σε μία ήδη ασταθή περιοχή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό διάλογο ως πλατφόρμα για την σταθεροποίηση στην περιοχή. 

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε μάλιστα πως σε αυτό συμβάλει και η τριμερής συνεργασία (σ.σ. Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου), που ασχολείται με την ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και αναμένεται να επιφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στις σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:52 - 04 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.