ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή η τροπολογία για το μισθολόγιο των ενστόλων και των δικαστικών

21:01 - 10 Νοε 2014 | Πολιτική
Στη Βουλή κατατέθηκε την Δευτέρα η τροπολογία με την οποία επανακαθορίζονται οι μηνιαίες αποδοχές και κατ’ επέκταση οι συντάξεις των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστικό Σώμα).

Η τροπολογία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται υπό συζήτηση και σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν την περικοπή από 1 Αυγούστου 2012 του βασικού μισθού και των μνημονευομένων επιδομάτων των αμειβομένων και συνταξιοδοτουμένων με το ειδικό μισθολόγιο στρατιωτικών, καθορίζοντας νέους βασικούς μισθούς και νέα ποσά για τα εν λόγω επιδόματα από την ίδια ημερομηνία.

Οι νέοι μισθοί προσδιορίζονται με προσαύξηση του καταβαλλόμενου σήμερα βασικού μισθού με το ήμισυ της απώλειας που υπέστη, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσδιορίζονται και τα νέα ποσά των λοιπών αναφερόμενων παροχών. 

Ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών θα αποφασιστεί από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ οι μηνιαίες διαφορές που προκύπτουν θα εξοφληθούν εφάπαξ με την πρώτη εφαρμογή των ρυθμίσεων στους εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς εν γένει.

Με την ίδια ρύθμιση τακτοποιούνται μισθολογικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που αφορούν στους δικαστές και στο κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εν ενεργεία και συνταξιούχους). 

Συγκεκριμένα, η τελευταία ρύθμιση προβλέπει ότι από 1 Ιουλίου 2014 και μετά καταβάλλονται στους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστές στο ακέραιο τα μηνιαία ποσά μισθών και συντάξεων στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31 Ιουλίου 2012.

Επίσης ορίζεται ότι οι διαφορές μισθών και συντάξεων που ανάγονται στο χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 μέχρι 30 Ιουνίου 2014 θα καταβληθούν απομειωμένες κατά το ήμισυ και με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο χρόνος και η διαδικασία εξόφλησής τους.

Η συζήτηση και ψήφισή της αναμένεται την Τετάρτη, καθώς η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.